Foto: DELFI
Policijā ir vajadzīga optimizācija – iespējams, apmēram 500 brīvās štata vietas nemaz nav jāaizpilda, taču vērtēts tiks arī katra darbinieka devums, pirmdien žurnālistiem sacīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Artis Velšs.

Velšs atzina, ka "katra optimizācija nozīmē arī atlaišanu" un VP varētu nepalikt tie darbinieki, kas īsti nespēs pamatot, ko viņi padara, un "vienkārši atnāk atsēdēt". Velšs pavēstīja, ka pirmdien izdos rīkojumu par "iekšējās" darba grupas veidošanu VP, kas sadarbosies ar Iekšlietu ministriju (IeM) jautājumā par izmaiņām algu sistēmā. Iespējamais risinājums – policistu algas būs lielākas, samazinot darbinieku skaitu, atzina VP šefs.

Velšs arī norādīja, ka medijos neprecīzi izskanējis, ka viņš it kā pavēlējis ieviest VP 12 stundu maiņas. "Šāds normatīvais akts, ka nestrādājam 24 stundas pēc kārtas, ir spēkā jau kopš 2006.gada, vienkārši acīmredzot kādu nodaļu priekšnieki patvaļīgi to kārtību mainījuši un ļāvuši darbiniekiem strādāt pēc grafika "diennakts ik pēc trim", lai to varētu apvienot ar citiem darbiem," klāstīja VP šefs, un , viņaprāt, tieši tāpēc daudzi policisti uzskata, ka diennakts darbs ir normāls.

Policistus pārstāvošo arodbiedrību publiskos paziņojumus, ka 12 stundu maiņas var likt policistiem no dienesta atvaļināties, Velšs nosauca par spiedienu un policijas priekšnieku. "Mums nevajag cilvēkus, kas uz maiņu policijā atnāk, lai izgulētos pirms darba dienas citur. Tie, kas domā, ka policija ir kā papildu darbs, sava attieksme būs jāpārvērtē," uzsvēra VP šefs.

Jau vēstīts, ka Velšs pagājušajā nedēļā uzdeva stingrāk kontrolēt darba laika uzskaiti policijā. VP noteikumi par dienesta pienākumu izpildi nosaka, ka struktūrvienībās, kurās ir summētais darba laiks, amatpersonu un darbinieku diennakts atpūtas laiks nevar būt mazāks par 12 stundas pēc kārta, bet darba laiks VP nedrīkst pārsniegt 12 stundas diennaktī. Velšs ir saņēmis ziņas par šo noteikumu pārkāpumiem VP reģionālajās pārvaldēs, tāpēc operatīvajā sanāksmē uzdevis pārkāpumus novērst un nodrošināt noteikumu ievērošanu.

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) pirmdien paziņoja, ka IeM darba grupa pusgadu strādās pie izmaiņām iekšlietu darbinieku atalgojuma sistēmā, jo "algām vajadzētu būt lielākām pat par procentiem 50".

Dažādas organizatoriskas izmaiņas VP aktualizēja pagājušās nedēļas "policistu laupīšana" Jēkabpilī. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laupīšana Jēkabpilī notika otrdien pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts Jēkabpils policists Andris Znotiņš un ievainoti vēl divi likuma sargi. Laupītāji tika aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Trešdien tiesa apcietināja visus piecus aizturētos – brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un abus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, ko pirmdien gan amatā atkal atjaunoja, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji. Tāpat policijā uzsākta ārkārtas atestācija un nolemts pagaidām vairs nepieņemt jaunus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!