Foto: LETA
Ventspilī divās skolās izveidojušās rindas, gaidot bērnu reģistrāciju pirmajā klasē. Daudzi bērnu vecāki rindā gaidījuši visu nakti, lai viņu bērns varētu mācīties izvēlētajā mācību iestādē.

Šorīt pēc plkst.7 pie Ventspils Centra sākumskolas rindā gaidīja aptuveni 50 cilvēki. Apmēram tikpat liela rinda bija izveidojusies arī 4.vidusskolā.

Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis atzina, ka situācija ar pirmklasnieku reģistrāciju abās minētajās skolās šogad izvērtusies negaidīta. Lai gan rindas bijušas arī pērn, vecāki nekad agrāk neesot bijuši spiesti gaidīt rindā visu nakti.

Gan Centra sākumskolā, gan 4.vidusskolā tiek komplektētas katrā pa divām paralēlām pirmajām klasēm, un, neraugoties uz lielo interesi tieši par šīm skolām, nav plānots tajās atvērt vēl kādu paralēlklasi, atzina Slavinskis. Ja šogad tiktu izveidota papildu pirmā klase, tad nākamgad no skolām tiktu gaidīts tieši tas pats, un gala rezultātā audzēkņu skaits šajās skolās nesamērīgi pieaugtu.

"Šīs skolas nevar atļauties uzņemt vēl pāris simtus audzēkņu, jo tad būtu jāorganizē darbs divās maiņās, un diez vai skolēniem un viņu vecākiem tas patiktu," skaidroja Slavinskis. Izglītības pārvaldes vadītājs uzsvēra, ka bērnus pirmajā klasē latviešu plūsmā var reģistrēt arī vairākās citās skolās Ventas kreisajā krastā 6.vidusskolā, 1.pamatskolā, kā arī 2.pamatskolā, kur ir plašas telpas un mazāks skolēnu skaits. "Attālumi Ventspilī nav lieli, piemēram, Centra pamatskolai pāri ielai ir 6.vidusskola," piebilda Slavinskis, norādot, ka labi pedagogi ir visās skolās. Kopumā Ventas kreisajā krastā ir 11 latviešu plūsmas pirmās klases.

Rindas pie mācību iestādēm sākušas veidoties jau svētdien. Aģentūra LETA 4.vidusskolā sastapa sievieti, kuras vīrs rindā esot iestājies jau svētdienas rītā un pavadījis skolā visu nakti, bet šorīt devies uz darbu, tāpēc rindā viņu nomainījusi sieva. Šī ģimene vēlas, lai viņu bērns mācās tieši 4.vidusskolā, jo tajā pie tās pašas pirmās klases skolotājas mācījies arī tētis, un skola un skolotāji esot labi zināmi. Tā kā atvērto durvju dienā bijis daudz interesentu un 4.vidusskola un Centra sākumskola ir iecienītas mācību iestādes, ģimene nolēmusi iestāties rindā jau laicīgi, ziedojot tam brīvdienu.

Divas topošo pirmklasnieku mammas atzina, ka 4.vidusskolā mācās viņu radinieki un par skolu ir dzirdētas labas atsauksmes, arī skolotāji ir zināmi, tādēļ izvēle bijusi par labu tieši šai skolai. Ja bērni netiktu šajā skolā, viņiem, protams, atrastos vieta citā mācību iestādē, tomēr, "ja ir iespēja izvēlēties, tad gribas izvēlēties labāko". Abas ventspilnieces, kuras savulaik arī pašas ir mācījušās vienā klasē, janvārī bijušas uz atvērto durvju dienu un jau iepriekš nolēmušas bērnus reģistrēt tieši 4.vidusskolā. Par rindām, kas jau svētdien veidojās pie skolām, viņas uzzinājušas interneta forumā. Svētdienas vakarā, ierodoties skolā, priekšā bijusi jau aptuveni 30 cilvēku gara rinda, un arī viņas nolēmušas palikt un gaidīt visu nakti. Notiekošo viņas uztver ar humoru un stāsta, ka vecāku starpā nekādu strīdu par rindas secību neesot. Reizi stundā visi gaidītāji esot pārbaudīti. Ja kāds divas vai trīs reizes pēc kārtas "izkritis", viņš no rindas svītrots.

Kāda topošā pirmklasnieka mamma, kura gaidīja rindā pie Centra sākumskolas, pastāstīja, ka daudzi vecāki un viņu bērni savā starpā jau ir pazīstami. Tieši fakts, ka bērnudārzā bērni savā starpā viens ar otru ir sadraudzējušies un vēlas skolas gaitas turpināt kopā, bijis viens no iemesliem konkrētās skolas izvēlei. Kāds topošā pirmklasnieka tēvs atzina, ka viņš rindā pie Centra sākumskolas gaida "ne jau sava prieka pēc" jau tik ilgi, ka par to vairs negribot pat runāt. Savukārt kāda sieviete, kura rindā iestājās tikai šorīt, atzina, ka rindu manījusi jau vakar, bet neesot bažījusies par to, ka viņas bērnam šajā skolā varētu neatrasties vieta.

Skolu vadība esot bijusi pretimnākoša un ļāvusi vecākiem nakti pārlaist iekštelpās, lai viņiem nebūtu jāsalst uz ielas. Vecāki esot cienāti arī ar siltu tēju, kafiju un cepumiem.

Topošo pirmklasnieku reģistrācija Ventspils skolās sākās šorīt plkst.8. Dodoties reģistrēt bērnu, vecākiem jāņem līdzi personu apliecinošs dokuments un bērna dzimšanas apliecība, kā arī jāiesniedz skolas direktoram adresēts iesniegums par bērna uzņemšanu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!