Foto: Publicitātes foto
11. novembrī VAS "Elektroniskie sakari" Ventspils Augstskolai ir izsniegusi radiostacijas lietošanas atļauju. Tas nozīmē, ka Ventspils Augstskolas kolektīvā radiostacija ir sākusi savu darbu, izmantojot izsaukuma signālu – YL1VA, ko turpmāk pasaulē radioamatieru saime pazīs kā Ventspils Augstskolas radiostaciju.

Ventspils Augstskolā ierīkotā kolektīvā radiostacija patlaban ir vienīgā kolektīvā radiostacija Latvijas augstskolās. Tā tiek izmantota Ventspils Augstskolas elektronikas studiju programmas studentu mācībās. Radiostacija nodrošina satelītu komunikāciju ar orbītā esošiem satelītiem – gan pašlaik ar igauņu satelītu ESTCUBE, gan nākotnē arī ar pašmāju "Ventu-1". Izmantojot radiostaciju, augstskolas studenti un citi interesenti var nodoties savam vaļaspriekam – radiosportam.

Līdz šim Ventspils Augstskolas radiostacija radiosignālus drīkstēja tikai uztvert, bet kopš lietošanas atļaujas piešķiršanas tos iespējams arī raidīt.

Ventspils Augstskolas radiostacija pirmo reizi sevi pieteiks Radio amatieru līgas rīkotajās radioamatieru sacensībās, kas notiks 16. un 18. novembrī par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Sacensību būtība ir noteiktā atvēlētā laika posmā censties nodibināt pēc iespējas vairāk radiosakaru.

Radiostacijas galvenās komponentes ir vairākos frekvenču diapazonos raiduztveršanai piemērotas antenas un to sekošanas sistēma satelītu orbitālajai kustībai, jaunākās paaudzes raiduztveršanas aparatūra, kā arī programmatūra radiostacijas darbības automatizētai vadībai.

Lai darbotos ar koplietošanas radiostaciju, personālam ir nepieciešama radioamatieru licence, ko patlaban ir ieguvuši jau četri Ventspils Augstskolas darbinieki, arī studenti.

Koplietošanas radiostacija Ventspils Augstskolā ierīkota šā gada vasarā par ERAF projekta "Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes studiju programmu realizēšanai nepieciešamās infrastruktūras modernizēšana" un Ventspils pilsētas pašvaldības līdzekļiem, kā arī ar SIA "Ventspils nekustamie īpašumi" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!