Foto: AFP/Scanpix
Premjers Valdis Dombrovskis uzdevis Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai izvērtēt nepieciešamību un iespējas valsts pārvaldē pilnībā vai daļēji atteikties no "Microsoft" programmatūras, pārejot uz tā dēvēto "atklāta koda" programmatūru. Latvijas IT asociācija to uzskata par mēģinājumu ierobežot brīvo tirgu un konkurenci, informēja asociācija.

Pagājušajā nedēļā parakstītajā rezolūcijā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam lūgts izvērtēt nepieciešamību un iespēju (tai skaitā, no juridiskā un finansiālā aspekta) valsts pārvaldē pilnībā vai daļēji pāriet uz tādu operētājsistēmu vai datorprogrammu lietošanu, kas nav ASV korporācijas "Microsoft Corporation" ražojumi.

Tai skaitā uzdots izvērtēt pāreju uz atklātā pirmkoda operētājsistēmām vai datorprogrammām, un iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē attiecīgu tiesību akta projektu.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) uzskata, ka valdības vēlme noteikt, kādu konkrētu ražotāju programmas valsts pārvaldē drīkst lietot un kādu − ne, neatbilst ES definētajiem brīvā tirgus principiem neatbilstošu praksi.

Asociācija uzskata, ka tirgus ekonomikā programmatūras izvēli nosaka izdevīgākais piedāvājums, kas nodrošina izvirzītās prasības. Rezolūcijā minēts konkrēti "Microsoft Corporation" vārds, bet valsts pārvaldē tiek izmantotas daudzu citu ASV un citu valstu korporāciju programmatūra un risinājumi, piemēram, "Apple", "Oracle", IBM, "Kaspersky".

LIKTA uzskata, ka valstij ir nevis jāsāk cīņa pret "Microsoft" vai kādu citu kompāniju, bet gan ar informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) risinājumiem jāceļ valsts pārvaldes efektivitāte. Tad lieti noderēs gan "Microsoft", gan atklātā pirmkoda programmatūra, gan citu ražotāju produkti − atkarībā no tā, kas ir izdevīgākais un piemērotākais konkrētai sistēmai vai pakalpojumam.

LIKTA atgādina, ka ir vairākkārt sniegusi priekšlikumus valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai, izmantojot IKT iespējas, un pauž gatavību prezentēt LIKTA sagatavotos priekšlikumus un pārrunāt veicamās IKT reformas publiskajā sektorā.

Arī "Business Software Alliance" (BSA) pārstāvis Latvijā Valdis Birkavs savukārt paudis cerību, ka tas ir "kāds pārpratums, jo rezolūcija šādā formulējumā ir pretrunā ar brīvas un godīgas konkurences principiem".

"Tā ir vērsta pret vienu no ļoti nozīmīgiem investoriem Latvijas ekonomikā. Diskusijai par informācijas tehnoloģiju izmantojumu publiskajā sektorā jābūt par valstij ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu, nevis konkrētu ražotāju vārdiem. Man šķiet, ka šī rezolūcija neatstās vienaldzīgu arī ASV valdību," uzskata Birkavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!