Prokuratūra sākusi pārbaudīt, vai pilsonība likumīgi piešķirta Latvijas iedzīvotājam Pāvelam Viņičenko, kurš vairākās intervijās laikrakstos lielījies ar piedalīšanos Latvijas iedzīvotāju izsūtīšanā.
Ģenerālprokuratūras Preses centrā informēja, ka lūgumu izvērtēt publikācijas laikrakstos "Vesti Segodnja" un "Lauku Avīze", kurās Viņičenko klāstījis par savu saistību ar Latvijas iedzīvotāju represijām, iesniedza Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija. Tā lūdza prokuratūru izvērtēt arī to, vai Latvijas pilsonība Viņičenko piešķirta likumīgi.

Viņičenko intervijā "Vesti Segodnja" atstāsta kādu gadījumu. "Kādu dienu es gāju ar sievu no Kandavas uz Talsiem 25 kilometrus. Biju atvedis viņu no Gorkijas, un viņa jau itin raiti runāja latviski. Mēs gājām, un pēkšņi pie ceļa bija ābeļdārzs." Viņš krieviski jautājis saimniekam, vai drīkst noraut kādu ābolu, savukārt tas atbildējis - "es Tev, krievs, došu "jabloko" [ābols - krievu val.]". "Es nopurināju ābeli, bet viņš man uzrīdīja suni. Es ķēru pēc pistoles, un tad viņš suni savaldīja un man nācās viņu izsūtīt. Tad es viņam teicu - tev bija žēl ābola un tagad ņem sev līdzi, cik vien vari," klāstījis Viņičenko.

Iedzīvotājiem, kuriem pilsonību piešķir naturalizācijas kārtībā, jāatbilst visām Pilsonības likuma prasībām. Likums noteic, ka pilsonību naturalizācijas kārtībā nevar iegūt cilvēki, kad ir bijuši PSRS (LPSR) VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieki, informatori, aģenti vai arī konspiratīvo dzīvokļu turētāji, ja šis fakts konstatēts likumā noteiktajā kārtībā.

Informāciju par pilsonības pretendentiem saņem no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra, Iekšlietu ministrijas Drošības policijas, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!