Veselības ministrija (VM) atbalsta priekšlikumu paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem, informēja VM Komunikācijas departamenta direktore Egita Pole.
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) paplašinātā valdes sēdē 9.oktobrī nolēma aicināt valdību paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem par 60%.

Kā norādīja Pole, VM var tikai ierosināt paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem, bet šis jautājums ir Finanšu ministrijas kompetencē.

Pole arī atgādināja, ka 2006.gada decembrī pēc toreizējā veselības ministra Gundara Bērziņa (TP) priekšlikuma tika noteikts pakāpenisks akcīzes nodokļa palielinājums tabakas izstrādājumu izstrādājumiem.

Savukārt ar 2010.gada janvāri Latvijā uz cigarešu paciņām tiks līmētas brīdinošas bildes. Arī tādēļ cigarešu cenas pieaugs.

Paplašinātajā LĀB valdes sēdē piedalījās Saeimas priekšsēdētājs, ārsts Gundars Daudze (ZZS), Saeimas deputāti - ārsti Valdis Ģīlis (TP), Sarmīte Ķikuste (JL), Jānis Strazdiņš (ZZS), Ingrīda Circene (JL), Vitālijs Orlovs (SC).

Tāpat sanāksmē piedalījās VM atbildīgās amatpersonas, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds, Latvijas Veselības aprūpes vadības speciālistu asociācijas valdes loceklis Zigmunds Kovaļčuks un citi ietekmīgi ārstu sabiedrības pārstāvji.

Vērtējot veselības aprūpes nākamā gada valsts budžetu un valdības solījumu izpildi par mediķu algu pieaugumu, sēdes dalībnieki atzina, ka ir būtiski turpināt veselības aprūpes darbinieku cilvēkresursu programmas īstenošanu.

Lai realizētu cilvēkresursu programmu, veselības aprūpei nākamajā gadā nepieciešami papildu 80 miljoni latu, salīdzinot ar summu, ko nākamā gada budžetā plāno Finanšu ministrija.

Tāpēc LĀB nolēma aicināt valdību paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem par 60%. Tas ļautu par 10%-15% samazināt smēķētāju skaitu Latvijā, īpaši jaunatnes vidū, taču papildinātu valsts budžetu par nepieciešamajiem 80 miljoniem latu.

Tāpat tas nozīmētu, ka akcīzes nodoklis vienai cigaretei pieaugtu no 2,25 līdz 3,6 santīmiem.

Kā uzsver ārsti, smēķēšana rada vienu no nozīmīgākajiem kaitējumiem cilvēka veselībai. Smēķēšanas nodarītais kaitējums iedzīvotāju veselībai ir daudz nozīmīgāks par šo naudas summu, tāpēc aicina Saeimu un Ministru kabinetu atbalstīt šo priekšlikumu, kuru parlamentā uz budžeta likuma otro lasījumu iesniegs Saeimas deputāti - ārsti.

Vienlaikus LĀB iesniegs priekšlikumus Saeimā par citiem smēķēšanas ierobežojumiem, tostarp par aizliegumu smēķēt, vadot transportlīdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!