Foto: LETA
Veselības ministrijas centieni vēl 2013. gadā izcīnīt nozarei papildu finansējumu vairāk nekā 34 miljonu latu apmērā, cietuši neveiksmi. Valdība otrdien neatbalstīja ministrijas lūgumu tai piešķirt papildu finansējumu un uzdeva tai vienoties ar Finanšu ministriju par iespējām šogad segt veselības budžetā veidojošos deficītu.

Veselības ministrija bija lūgusi tai vēl šogad piešķirt papildu finansējumu 34, 306 miljonus latu, kas būtu nepieciešami izdevumu segšanai 2013. gada otrajā pusē.

Pret to kategoriski iebilda Finanšu ministrija, kuras valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne uzskata, ka daļa no Veselības ministrijas rosinātajiem pasākumiem būtu jārealizē tikai nākamgad.

20,9 miljonus latu no šīs summas ministrija vēlējās novirzīt rindu samazināšanai uz ambulatorajiem un stacionārajiem pakalpojumiem, kā arī mediķu algu palielināšanai. Pašreizējie ārstniecības pakalpojumu tarifi, saskaņā ar veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) teikto, sedz tikai 70 % no algām, kas mediķiem būtu jāsaņem par šo pakalpojumu sniegšanu.

Savukārt vēl 11,61 miljoni latu būtu nepieciešami kompensējamo medikamentu apmaksai. Šāda papildu finansējuma piešķiršana ļautu atjaunot kompensāciju apmēru kādreizējā, tas ir, 75 % apmērā, kā arī no 50 % līdz 100% palielināt kompensāciju apmēru atsevišķu diagnožu pacientiem.

Tāpat būtu iespējams no 75 % uz 90 % palielināt kompensāciju apmēru C hepatīta pacientiem.

Par kompensāciju apmēra palielināšanu, saskaņā ar valdībā lemto, tiks diskutēts, lemjot par 2014. gada budžetu.

Vēl 447 464 lati būtu nepieciešami, lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam segtu siltumenerģijas un elektroenerģijas izdevumu pieauguma izmaksas, kā arī degvielas iegādes deficītu. Tāpat Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam nepieciešami papildu līdzekļi remontmateriālu un darba apavu iegādes izdevumu segšanai.

2014. un 2015. gada budžetā Veselības ministrijai papildus būtu nepieciešami vismaz 66 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!