Foto: DELFI
Saistībā ar Japānā notikušo zemestrīci un tam sekojošajiem cunami viļņa postījumiem veselības ministrs Juris Bārzdiņš sazinājās ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski, lai noskaidrotu Japānai nepieciešamo palīdzību, kuras sniegšanā varētu iesaistīties Latvijas ārstniecības personas līdzīgi kā mediķi no citām Eiropas Savienības valstīm.

Palīdzības nepieciešamība un Japānas vajadzības tiks apzinātas Ārlietu ministrijā, kas tiks informēta ar vēstniecību starpniecību. Par iespējamo palīdzības apjomu un tās formām tiks lemts pēc šāda lūguma saņemšanas.

Jau ziņots, ka piektdien notikusī 8,9 balles spēcīgā zemestrīce Japānā ir prasījusi vairāku simtu cilvēku dzīvības. Valsts glābšanas dienesti ziņo par vairāk nekā 200 bojāgājušajiem Sendai pilsētā. Kopējais bojā gājušo skaits varētu pārsniegt 300.

Japānas ziemeļaustrumu piekrastē reģistrētie 8,9 balles stiprie pazemes grūdieni ir spēcīgākie, kas novēroti Japānā kopš 1871. gada. Stihijas spēks pārspēj līdz šim upuru ziņā traģiskāko zemestrīci, kas 1923. gadā skāra Tokiju un tās apkaimi. Toreiz gāja bojā 140 000 cilvēku.

Zemestrīce izraisījusi avāriju Fukušimas atomelektrostacijā, no tās apkārtnes tiek evakuēti iedzīvotāji.

Tokijā izcēlušies 14 lieli ugunsgrēki rūpnieciskos objektos, aizdegušies arī daudzi privātie mājokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!