Foto: LETA
Avārijas atslēgumu novēršanai strādā 135 AS "Sadales tīkls" brigādes. Šobrīd visvairāk bojājumu ir novērsts Kurzemē, turpinās darbi Vidzemē – īpaši Alūksnē, Gulbenē, kā arī Latgalē – Rēzeknē, Ludzā. Sadarbojoties ar pašvaldībām, elektroapgāde prioritāri tiek atjaunota sabiedriskas nozīmes iestādēs. Vētra plosās ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā un Somijā, kur bez elektrības ir apmēram 300 000 mājsaimniecību. portālu "Delfi" informē "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Kurzemē ir novērsta lielākā daļa vētras izraisīto bojājumu, turpinās darbi Tukumā un Talsos. Vidzemē nepilnas stundas laikā novērsts traucējums 110kV līnijā Alūksnē, avārijas atslēgumu novēršanai notiek darbi Smiltenes-Valkas, Cēsu-Piebalgas elektrolīnijās. AS "Sadales tīkls" vietās, kur ir konstatēti lielākie elektroapgādes traucējumi, sadarbojas ar pašvaldībām, prioritāri atjaunojot elektroapgādi sabiedriskas nozīmes iestādes.

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm vētra Latvijā turpināsies līdz pēcpusdienai, kā arī tiek ziņots par atkārtotu vēja pastiprināšanos, kā dēļ iespējami atkārtoti avārijas atslēgumi. Šobrīd Latvijā ir aptuveni 20 000 jeb 2% no kopējā lietotāju skaita avārijas atslēgumu. Postījumi ir nodarīti ne tikai Latvijā, kur tie tiek novērsti pastiprināta režīmā, bet arī Igaunijā un Somijā. Igaunijā ir konstatēti avārijas atslēgumi maģistrālajās pārvades līnijās, atstājot bez elektrības aptuveni 50 000 mājsaimniecību. Savukārt Somijā pusdienlaikā bez elektrības bija aptuveni 300 000 mājsaimniecību. Elektroapgādes atjaunošanas darbus ziemeļu kaimiņiem ievērojami apgrūtina nelabvēlīgie laika apstākļi, kas izraisa jaunus un atkārtotus avārijas atslēgumus.

"Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112.

Ja vētras dēļ tiek traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiks informēti ar īsziņas (SMS) palīdzību. Par bojājumiem SMS tiek sūtīti uz datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni. "Sadales tīkls" dispečeri monitorē situāciju vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijās, operatīvi vadot bojājumu novēršanas darbu, norāda Bidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!