Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Guntis Puķītis Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājai Initai Stikutei uzdevis piektdien līdz plkst.15 sniegt paskaidrojumu par to, kāpēc ceturtdien nav izziņots vētras brīdinājums.
Hidrometeoroloģijas pārvaldei uzdots izmeklēt notikušā cēloņus un izvērtēt atbildīgo personu darbības atbilstību Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes nolikumam, informēja VARAM preses sekretāre Ilze Viņķele.

Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājai arī jāsniedz paskaidrojums par to, kā turpmāk iecerēts laikus nodrošināt sabiedrības brīdināšanu par bīstamām un stihiskām hidrometeoroloģiskām parādībām.

Stikute, komentējot VARAM pieprasījumu, pauda, ka uzskatot to par "normālu reakciju". Viņa norādīja, ka ceturtdien hidrometeoroloģijas pārvalde rīkojusies tieši tāpat kā iepriekš dabas stihiju tuvošanās gadījumā - vispirms informēts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, bet pēc tam informācija sniegta ziņu aģentūrai LETA. Stikute uzskata, ka šāda kārtība nodrošina visiem pārējiem Latvijas medijiem un iedzīvotājiem iespēju uzzināt par vētras tuvošanos. "Mēs taču nevaram ņemt telefona grāmatu un zvanīt visiem alfabētiskā kārtībā," pauda Stikute.

Viņa arī norādīja, ka ugunsdzēsēji par vētras tuvošanos brīdināti savlaicīgi - pirmais paziņojums sniegts jau ceturtdien no rīta, bet otrais - īsi pirms vētras sākuma. Viņa uzskata, ka tālākā rīcība bijusi VUGD ziņā, "jo galu galā viņi ir tie, kas valstī atbild par ārkārtas situācijām".

Savukārt Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes nolikums paredz valsts varas, pārvaldes un pašvaldību institūciju, kā arī citu juridisko un fizisko personu laicīgu brīdināšanu bīstamu un stihisku hidrometeoroloģisku parādību gadījumā, kas var izraisīt ekstremālas situācijas, postījumus un avārijas, norādīja Viņķele.

Jāatgādina, ka ceturtdien Latvijā plosījās spēcīga vētra, kurā vēja ātrums vietām sasniedza 30 metru sekundē. Līdz šim saņemtas ziņas par trim vētrā bojā gājušajiem - Rīgā un Valmierā zem nolūzušiem kokiem gāja bojā kāds vīrietis un 16 gadus veca meitene, savukārt Baltezerā, apgāžoties laivai, noslīcis vīrietis. Rīgā vētras laikā traumas guvuši vismaz 15 cilvēki. Spēcīgais vējš arī nodarījis postījumus elektrolīnijām un dzelzceļa satiksmei, lūzušo koku dēļ vietām traucēta satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!