Foto: Publicitātes attēli
Vētras dēļ Latvijā sestdienas rītā plkst.8 bez elektroapgādes bija apmēram 38 tūkstoši elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" klientu, pavēstīja kompānijas pārstāve Tatjana Smirnova.

Viņa norādīja, ka piektdienas, 12.decembra, vakarā un naktī uz sestdienu Latvijas teritoriju šķērsoja spēcīgs vējš, Kurzemes piekrastē brāzmās sasniedzot 35 metrus sekundē, kas izraisīja postījumus arī "Sadales tīkla" elektrotīklā - spēcīgā vēja ietekmē lauzti un uz elektrolīnijām krituši koki, kas pārrāva elektrolīniju vadus, nogāzti un bojāti elektrolīniju balsti. "Spēcīgā vēja dēļ šorīt elektroenerģijas piegāde traucēta aptuveni 38 tūkstošiem klientu. "Sadales tīkls" operatīvais personāls diennakts tumšajā laikā veica bojājumu lokalizēšanu un organizēja pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu klientu elektroapgādi. Šodien bojājumu novēršanā tiks iesaistītas 418 brigādes ar 1070 elektromontieriem," teica Smirnova.

Pēc viņas sacītā, sestdienas rītā lielākie elektroapgādes traucējumi ir Limbažu novadā, kur elektroapgāde traucēta 4 797 klientiem, Saulkrastu novadā - 2 922 klientiem, Kuldīgas novadā - 2 757, Talsu novadā - 2 606, Rojas novadā - 2 193, Salacgrīvas novadā - 2 126, Jelgavas novadā - 1 694, Ķekavas novadā - 1 484, Ropažu novadā - 1 358, Ventspils novadā - 1 216, Engures novadā - 1 082, kā arī Vecumnieku novadā, kur elektroapgāde traucēta 1 026 "Sadales tīkla" klientu.

Smirnova uzsvēra, ka visas bojājumu novēršanā iesaistītās elektromontieru brigādes veic bojājumu lokalizāciju un turpina darbu, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroapgādi visiem klientiem.

Viņa arī atzīmēja - lai pēc iespējas ātrāk lokalizētu un novērstu spēcīgā vēja radītos postījumus - atjaunotu balstus un vadus, izzāģētu nolauztos kokus, bojājumu novēršanā ir piesaistīts iespējami liels elektromontieru brigāžu skaits un mobilizētas speciālās tehnikas vienības - visurgājēji, kvadricikli, hidropacēlāji un traktori nokļūšanai elektrolīniju trasēs.

Tāpat viņa minēja, ka sestdienas laikā situācija elektroapgādē būs mainīga, jo bojāto elektrolīniju posmu pilnīga sakārtošana un atjaunošana ir sarežģīta un laikietilpīga un, lai novērstu reģistrētos elektrotīkla bojājumus, brigādēm nākas atslēgt papildus elektrolīniju posmus.

Jau vēstīts, ka vētra "Billija", kas Kurzemi sasniedza vēlā piektdienas vakarā, izrādījusies nedaudz stiprāka nekā prognozēts - Liepājas ostā naktī reģistrētas dienvidrietumu vēja brāzmas līdz pat 35 metriem sekundē (m/s), īsi pirms sešiem rītā brāzmas līdz 33 m/s fiksētas Ventspils lidostā, kas atrodas pāris kilometru no jūras, un tik stiprs vējš aiz kāpām un kokiem ir ļoti liels retums.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!