Foto: LETA
Spēcīgais vējš pirmdien no rīta daudzviet gāza kokus, rāva nost jumtus un atstāja bez elektrības 35 000 "Latvenergo" klientu. Vētras dēļ Rīgā ir cietusi sieviete, kas atradās automašīnā, kurai uzgāzās koks, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele.

VUGD pirmdien no rīta turpināja saņemt lūgumus palīdzēt likvidēt vētras sekas – daudzviet jānovāc uz brauktuvēm, automašīnām, elektrības vadiem un ēkām uzkritušos kokus.

Vētrā ir arī viens cietušais - Rīgā, Mazā Nometņu ielā ap pulksten 8:20 kādai automašīnai uzkritis koks. Automašīna esošais vīrietis pats izkļuvis no transportlīdzekļa, bet sievieti pasažieri bija jāatbrīvo glābējiem. Viņa nodota mediķiem.

Šembele pastāstīja, ka vairākām ēkām vējš norāvis jumtus, piemēram, Rīgā, Miera ielā un Slokas ielā. Savukārt Babītes pagasta Piņķos kāds koks uzkritis koka ēkai, tādēļ namam iebrucis jumts.

Svētdien vakarā vētras dēļ visvairāk darba glābējiem bija Kurzemē, bet pirmdien vairāk izsaukumu ir Rīgā, Rīgas rajonā un Vidzemē - no kopumā pirmdien saņemtajiem 104 izsaukumiem 35 izsaukumi bija Rīgā un Rīgas reģionā, bet 31 – Vidzemē.

Savukārt Ekonomikas ministrijā pirmdien no rīta notikušajā operatīvajā sanāksmē "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs informēja: pirmdien plkst.10:30 elektroapgāde visā Latvijā bijusi traucēta aptuveni 35 000 "Latvenergo" klientu jeb 3% no kopējā klientu skaita, lielākoties Rīgas apkārtnē un Ogrē, informēja EM.

Skaitlis gan esot mainīgs, jo, vienā vietā atjaunojot elektroapgādi, citā atkal rodas traucējumi. AS "Sadales tīkls" ir atjaunojusi elektroapgādi jau vairāk nekā 25 000 klientu, tomēr esot jārēķinās, ka vētras postījumi ir mainīgi un daudzviet elektrības padeves traucējumi atkārtojas, atzīst "Latvenergo".

Patlaban bojājumu novēršanā ir iesaistīti visi "Sadales tīklu" spēki – kopskaitā 329 brigādes ar 779 montieriem, kā arī vēl vairāk nekā 100 montieri no līgumuzņēmumiem. Žīgurs uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā darbos papildu vēl iespējams iesaistīt aptuveni 400 darbiniekus, kas pēc pašreizējām aplēsēm esot pilnīgi pietiekami vētras seku novēršanai.

Savukārt "Sadales tīklu" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis informēja, ka vētra daudzviet Latvijā vēl nav beigusies, tāpēc patlaban ir grūti novērtēt, vai bojājumu skaits elektrolīnijās varētu vēl pieaugt. Lielākos bojājumus nodarot lūstošie koki un zari ārpus aizsargjoslām. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pagaidām no brigādēm netiek saņemta informācija, ka piekļuve bojājumiem būtu apgrūtināta, informēja EM.

"Latvenergo" koncerna pārstāvji norādīja, ka notiek arī aktīva sadarbība ar pašvaldībām un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lai apzinātu situāciju reģionos un lemtu par nepieciešamo palīdzību, piemēram, ģeneratoru nodrošināšanā.

Rīgas lidostas darbību vējš nav traucējis, neviens reiss nav atcelts. Daži reisi kavējas, taču tas nav saistīts ar vēju, portālu "Delfi" informēja lidostas pārstāve Sarmīte Bunka-Brilijonka.

Jau ziņots, ka pirmdien no rīta Latvijas teritorijas lielākajā daļā saglabāsies brāzmains vējš 20-23 metri sekundē, savukārt piekrastē vēja brāzmas sasniegs 25-30 metrus sekundē. Vējš pakāpeniski sāks pierimt pēcpusdienā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!