Pēdējo četrdesmit gadu spēcīgākā vētra nodarījusi Latvijai no 70 līdz pat 90 miljonu latu lielus zaudējumus, un šie aprēķini ļauj Finanšu ministrijai gatavot pieteikumu Eiropas Savienības (ES) solidaritātes fondam, no kura daļēji varētu segt orkāna nodarītos postījumus, portāls “Delfi” uzzināja ministrijā.
Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš jau iepriekš sacīja, ka vētras nodarītie zaudējumi, visticamāk pārsniegs 0,6% no valsts Iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 38 miljonus latu. Pēc ES noteikumiem 0,6% no IKP ir minimāla robeža, lai valsts varētu pieteikties palīdzībai no ES fonda.

Ministra preses pārstāvis Modris Sprudzāns portālam “Delfi” sacīja, ka ir apkopoti dati gandrīz no visām nozarēm, nav zināmi tikai “Latvenergo” zaudējumi, ka arī postījumi Veselības ministrijas un Izglītības ministrijas nozarē.

Lielākos zaudējumus orkāns nodarīja mežos, kur tos lēš ap 60 miljoniem latu. Pašvaldību zaudējumu pārsniedz divus miljonus latu, vairāku tūkstošu latu zaudējumus cietušas arī kultūras, izglītības, veselības iestādes, ceļi un infrastruktūra.

Spurdziņš iepriekš portālam “Delfi” atzina, ka ES fondu palīdzība noteikti jāizmanto, ja tāda iespēja parādās. Ministrs stāstīja, ka valstij būs jāaizpilda speciāla anketa, kurā jāuzrāda visi postījumi un aprēķini, un jāiesniedz fondā. No fonda varēs atgūt līdzekļus par vētras seku likvidēšanu, taču ES apmaksās tikai jau padarītos darbus, par kuru apmaksu pirms tam iestādēm un pašvaldībām būs jāparūpējas pašiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!