Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš pagājušajā nedēļā informēja, ka nav saņēmis informāciju par savu darbinieku iespējamo saistību ar kukuļdošanas lietu, kurā aizdomās tiek turēts no amata atstādinātais Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieks Vladimirs Vaškevičs, pirmdien atsakās notikušo komentēt.

Uz jautājumu, vai VID beidzot ir saņēmis informāciju par kāda tā darbinieka saistību ar Vaškeviča kukuļdošanas lietu un iespējamo kukuļņemšanu, Ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļā lakoniski sacīja, ka kriminālprocess ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā, tāpēc "VID šobrīd plašākus komentārus nesniedz".

VID arī neatklāj, kad informācija par notikušo varētu tikt sniegta.

VID šīs darba dienas laikā arī nerada iespēju atbildēt uz jautājumu, vai Ieņēmumu dienesta aizdomu lokā par kādām nelikumībām ir bijusi SIA "Kravu termināls", par kuras saistību ar Vaškeviča kukuļdošanas lietu iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Atsaucoties uz drošu, bet no neoficiāliem avotiem nākušu informāciju, "De facto" vēstīja, ka Vaškeviča kukuļdošana varētu būt saistīta ar Rīgas ostā strādājošās SIA "Kravu termināls" interesēm un ar vairākkārtēju kukuļu palīdzību bija iecerēts panākt, lai konkrēta muitas institūcija nepildītu savus pienākumus.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liekot apšaubīt, ka amatpersonas aizturēšana varētu būt bijusi provokācija, kā to apgalvojis Vaškevičs. Neoficiāla, bet no drošiem avotiem iegūtā informācija liecina, ka kukuļa došana varētu būt notikusi vairākkārt, turklāt pietiekami ilgā laika posmā - kukuļu došana notikusi no pagājušā gada nogales, 26.decembra, līdz pat 30.janvārim, proti, dienu pirms Vaškeviča aizturēšanas. Kopējā kukuļu summa - 52 880 eiro (aptuveni 37 100 lati) un 5600 latu.

"De facto" arī zināms, ka ar kukuļdošanu tiek saistīts Rīgas ostā strādājošs uzņēmums - SIA "Kravu termināls" - un tā valdes loceklis Vasīlijs Rožkovs. Uzņēmums nodarbojas ar konteineru uzglabāšanu un dažādu kravu pārkraušanas darbiem. No "De facto" rīcībā esošajām ziņām var secināt, ka kukulis dots, lai Muitas kriminālpārvaldes inspekcijas daļas Riska vadības grupa neveiktu objektīvās pārbaudes šajā uzņēmumā un nekonstatētu pārkāpumus.

Neoficiāla informācija liecina, ka kukuļa saņēmējs varētu būt VID ģenerāldirektora vietnieks un Galvenās muitas pārvaldes priekšnieks Tālis Kravalis, kas ir ļoti augsta VID amatpersona. Pats Kravalis gan to neapstiprina, un arī tiesībsargājošās institūcijas neatklāj kukuļa saņēmēja vārdu, taču atzīst, kukuļa saņēmēja rokās bijušas pietiekami nozīmīgas sviras.

Publiski nav ziņu, ka procesā būtu aizturēta vēl kāda amatpersona, - neoficiāli izskanējis, ka Kravalim piemērota liecinieku aizsardzības programma.

"De facto" gan neoficiāli zināms par vienu Kravaļa un Vaškeviča tikšanos pavisam nesen - janvāra beigās. Tā notikusi gaišā dienas laikā, turklāt ironiski - turpat FM durvju priekšā. Vaškevičs, visticamākais, ar muitas priekšnieku ticies Kravalim piederošajā automašīnā "Toyota Land Cruiser".

VID iepriekš paziņoja, ka neplāno prasīt informāciju no KNAB par Ieņēmumu dienesta darbinieku un neplāno veikt nekādas iekšējās pārbaudes par to, kurai amatpersonai Vaškevičs varētu būt devis vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) kukuli.

VID arī iepriekš nekomentēja iespējamo tagadējā VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā Kravaļa saistību ar kukuļošanu, vien norādīja, ka Kravalis tikai 4.februārī atgriezies darbā no darba nespējas atvaļinājuma, kurā atradās vismaz nedēļu.
Kravalis iepriekš sacīja, ka nevar apstiprināt medijos izskanējušo informāciju, ka Vaškevičs kukuli devis viņam. No sīkākiem komentāriem Kravalis atturējās.

Kā ziņots, Vaškevičs par, iespējams, vairāk nekā 50 000 eiro kukuļa došanu kādai VID amatpersonai tika aizturēts 31.janvārī. Rīgas Centra rajona tiesa 2.februārī izlēma viņam piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu.

Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis iepriekš izteicās, ka lēmums par Vaškeviča apcietināšanu noteikti tikšot pārsūdzēts. Vaznis neesot redzējis nekādus pierādījumus kukuļdošanai, tāpēc arī tiesas lēmumam apcietināt Vaškeviču neesot pamata. Pats Vaškevičs noraida, ka devis kādam kukuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!