Foto: AFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) korupcijas iespēju novēršanas pasākumu plānā 2010.-2011.gadam atbilstoši konkrētam korupcijas riskam iekļāvis 73 pasākumus, taču tie netiek konkretizēti.

VID Komunikācijas nodaļā informēja, ka no šiem 73 pasākumiem 43 pasākumi regulāri tiek pildīti, 11 pasākumi, veicot novērtēšanu 2011.gada sākumā, uzskatāmi par izpildītiem, 10 pasākumi ir darba procesā, trīs pasākumi šā gada sākumā bija zaudējuši aktualitāti, savukārt seši pasākumi šā gada sākumā papildus iekļauti pasākumu plānā.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova, izpildot finanšu ministra Andra Vilka (V) rezolūciju, iesniegusi Finanšu ministrijā (FM) informāciju par VID saistošo uzdevumu izpildi no korupcijas novēršanas un apkarošanas programmas 2009. līdz 2013.gadam, kā arī sniegusi pārskatu par darbu saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem, kas konstatēti VID ierēdņu un darbinieku rīcībā 2009. un 2010.gadā.

VID pasākumus korupcijas novēršanai un risku mazināšanai nosaka vadlīnijas struktūrvienību vadītājiem korupcijas iespēju novēršanai, VID korupcijas iespēju novēršanas pasākumu plāns 2010.līdz 2011.gadam, VID korupcijas risku reģistrs, kā arī kārtība, kas nosaka VID ierēdņu un darbinieku rīcību, ja tiek piedāvāts kukulis.

VID Korupcijas iespēju risku reģistrs veidots tabulas formā, kurā apkopoti korupcijas riski atbilstoši pamatdarbības procesiem un pārējām VID darbības jomām pa struktūrvienībām. Katram riskam noteikts novērtējums pirms pasākumu veikšanas, norādīti veicamie pasākumi konkrētā riska mazināšanai un veikts novērtējums pēc pasākumu veikšanas, proti, par cik procentiem tiek samazināts risks, veicot konkrētos pasākumus konkrētā riska mazināšanai.

VID Korupcijas risku reģistrs ir ierobežotas pieejamības informācija, tāpēc detalizētāka informācija par riskiem, kas tajā iekļauti, un veicamiem pasākumiem netiek sniegta, norāda VID.

VID informē, ka izstrādātajās vadlīnijās struktūrvienību vadītājiem ir iekļauta informācija, kādi ir apstākļi, kas veicina korupciju, kā plānot korupcijas novēršanas pasākumus, kādi varētu būt korupcijas novēršanas pasākumi, kādas ir korupcijas pazīmes, kā arī aprakstīti ieteicamie pasākumi interešu konflikta nepieļaušanai un cita noderīga informācija.

2006.gadā Valsts ieņēmumu dienestā, veicot rūpīgu korupcijas risku noteikšanas, analīzes un novērtēšanas darbu, izstrādāts VID Korupcijas risku reģistrs.

Lai mazinātu korupcijas riskus, dienestā kopš 2006.gada tiek nodrošināta korupcijas risku sistemātiska novērtēšana, regulāra atbilstošo pasākumu veikšana.

Tāpat regulāri tiek pārskatīti veicamie pasākumi korupcijas risku mazināšanai, proti, tiek pārskatīti VID korupcijas iespēju novēršanas pasākuma plānā iekļautie pasākumi, vajadzības gadījumā plāns tiek papildināts ar jauniem pasākumiem vai arī tiek izslēgti tie pasākumi, kas īstenoti un kuru īstenošanas rezultātā sasniegts vēlamais rezultāts.

VID informē, ka viens no Finanšu policijas pārvaldes (FPP) uzdevumiem, kas kā prioritāte bija izvirzīts 2010.gadā un kā prioritārs noteikts arī šogad, 2011.gadā, ir noziedzīgu nodarījumu atklāšana un novēršana VID amatpersonu rīcībā.

Lai apkarotu korupciju un novērstu noziedzīgus nodarījumus VID amatpersonu rīcībā, dažādus kontrolējošos un operatīvos pasākumus veic VID FPP Iekšējās drošības daļa.

Atbildes vēstulē finanšu ministram VID iesniedzis arī pārskatu par darbu 2009.līdz 2010.gadā saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem, kas konstatēti valsts ieņēmumu jomā un VID ierēdņu un darbinieku rīcībā.

2009.gadā VID FPP, veicot pasākumus tieši šī uzdevuma ietvaros, uzsākusi septiņus kriminālprocesus, tai skaitā divus par starpniecību kukuļošanā, vienu kriminālprocesu par kukuļņemšanu, vienu kriminālprocesu par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vienu kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu izpaušanu, vienu kriminālprocesu par valsts amatpersonas bezdarbību un vienu kriminālprocesu par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

No 2009.gadā uzsāktajiem septiņiem kriminālprocesiem četri nodoti kriminālvajāšanas uzsākšanai, divi kriminālprocesi izbeigti, vienā kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

2010.gadā VID FPP saistībā ar noziedzīgu nodarījumu atklāšanu un novēršanu VID amatpersonu rīcībā uzsākusi deviņus kriminālprocesus, tai skaitā divus kriminālprocesus par krāpšanu, divus kriminālprocesus par neizpaužamu ziņu izpaušanu, vienu kriminālprocesu par kukuļņemšanu, vienu kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, vienu kriminālprocesu par kukuļņemšanu un noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, vienu kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, neziņošanu, krāpšanu un vienu kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu.

2010.gadā arī VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākts viens kriminālprocess, kurā noziedzīgos nodarījumos, iespējams, iesaistītas VID amatpersonas. Šis kriminālprocess uzsākts par kontrabandu organizētā grupā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonas bezdarbību.

Pārskatā Vilkam arī sniegta VID rīcībā esošā informācija par citu institūciju ierosinātājiem kriminālprocesiem pret VID ierēdņiem vai darbiniekiem.

Pēc VID rīcībā esošās informācijas, 2010.gadā uzsākti divi kriminālprocesi par valsts amatpersonas bezdarbību, no kuriem viens kriminālprocess uzsākts Ludzas rajona prokuratūrā, otrs - Valsts robežsardzē.

Atsaucoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā pieejamo ziņojumu par KNAB darbību laikā no 2010.gada jūlija līdz 31.decembrim, VID secinājis, ka astoņu gadu periodā KNAB uzsākto krimināllietu ietvaros no kopumā notiesātām 133 personām tikai 4% jeb piecas personas ir bijušas VID amatpersonas.

Grafikā uzskatāmi redzams, ka ievērojami lielāks notiesāto amatpersonu skaits ir no tieslietu sistēmas, veselības aprūpes jomas un iekšlietu sistēmas, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!