Foto: AFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) arī šodien nav saņēmis Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") prezidenta un līdzīpašnieka Bertolda Flika iesniegto sarakstu ar tām personām, kam piemērots valsts amatpersonas statuss.

Ar šādu situāciju VID saskaras pirmo reizi, tādēļ arī šim gadījumam nav piemērojams kāds jau zināms rīcības modelis. Jautājums tiks risināts, sadarbojoties vairākām iesaistītajām struktūrvienībām, informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Jau ziņots, ka VID uzskata - minētajā sarakstā būtu jābūt arī Flika uzvārdam, kas nozīmētu, ka viņam valsts amatpersonas deklarācija ir jāiesniedz.

VID pagaidām nekonkretizē, cik ilgi saraksta iesniegšanu gaidīs un kad izlems par turpmāko rīcību.

Fliks jau ir paziņojis, ka neiesniegs deklarāciju VID, bet gan iesniegs valsts amatpersonu sarakstu.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Fliks, lidsabiedrība ir saņēmusi "tiesas lēmumu tikai par to, ka man jāiesniedz "airBaltic" amatpersonu saraksts". "To arī darīsim, bet tiesas lēmuma par amatpersonas statusu vēl nav", savu izpratni deklarēja Fliks.
"airBaltic" prezidents skaidro, ka vienmēr pildīs likumu, bet pagaidām šāda tiesas lēmuma neesot.

"Mani gan pārsteidz, ka VID vispirms vēršas pie masu mediju pārstāvjiem, pirms viņi atsūta konkrētus dokumentus. Pārsteidz, ka tiesa sūta pilnu tiesas spriedumu elektroniskā formātā vispirms žurnālistiem, vairākas dienas pirms esam šos dokumentus saņēmuši. Šis īstenībā ir klasisks korupcijas gadījums, tādēļ esam vērsušies pie ģenerālprokurora, lai šo lietu izpētītu. Tas ir tāpat, kā vienam žurnālistam tiek piešķirta priekšrocība pret citu attiecībā uz konkrētas informācijas iegūšanu," uzsvēra Fliks.

Kā ziņots, no VID Komunikācijas daļas sniegtā skaidrojuma par situāciju ar lidsabiedrības valdes ienākumu deklarēšanu noprotams, ja "airBaltic" valdes locekļi un uzņēmuma vadītājs Bertolts Fliks neiesniegs VID valsts amatpersonu deklarācijas, tad par to viņiem var draudēt pat reāls cietumsods.

VID iepriekš informēja, ka Flika un valdes locekļu amatpersonu deklarācijas, kā arī Flika iesniegto sarakstu ar tām personām, kam noteikts valsts amatpersonas statuss, VID gaidīs "saprātīgā termiņā", proti, līdz Ziemassvētkiem.

Amatpersonu saraksts Flikam jāiesniedz par "airBaltic" valdes locekļiem, kuri ieņēma amatus lidsabiedrības valdē VID veiktās pārbaudes brīdī - 2009.gada 15.maijā, kā arī par valdes locekļiem, ja tādi iecelti valdes locekļa amatā pēc VID veiktās pārbaudes.

VID uzsver, ka valsts amatpersonu saraksts Flikam ir jāiesniedz nekavējoties pēc Administratīvās apgabaltiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas, informē VID. Savukārt valsts amatpersonas deklarācijas "airBaltic" amatpersonas var iesniegt jebkurā VID valsts amatpersonu datu administrēšanas pārvaldes struktūrvienībā.

VID Rīgas nodokļu administrācija ir nosūtījusi "airBaltic" valdes priekšsēdētājam Flikam vēstuli ar lūgumu nekavējoties iesniegt valsts amatpersonu sarakstu. Tāpat VID lūdzis Fliku informēt visus valdes locekļus par pienākumu iesniegt likumā noteiktās valsts amatpersonu deklarācijas. Gan valsts amatpersonu deklarācijas, gan amatpersonu sarakstus VID gaidīs "saprātīgā termiņā", uzskatot, ka Fliks ir iepazinies ar VID vēstuli septītajā dienā pēc tās nodošanas pastā.

Ja "airBaltic" valdes locekļi šajā laikā neiesniegs likumā noteiktās deklarācijas, tad VID nosūtīs katram valdes loceklim vēstuli, kurā informēs par pienākumu iesniegt valsts amatpersonas deklarācijas, vienlaikus brīdinot arī par kriminālatbildību pēc Krimināllikuma 219.panta.

Minētajā Krimināllikuma pantā par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, tās neiesniegšanu pēc valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu, kā sods paredzēta reāla brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Tāpat likums par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, paredz piemērot sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Savukārt par likumā noteiktās deklarējamās mantas vai citu ienākumu izcelsmes avota nenorādīšanu vai par nepatiesu ziņu sniegšanu par mantas vai citu ienākumu izcelsmes avotu, ja šādas ziņas likumā noteiktajā kārtībā pieprasījusi attiecīgi pilnvarota valsts institūcija un ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu, kuras izcelsmes avots deklarācijā nav norādīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!