Valsts ieņēmumu dienests (VID) veic pārbaudi par Rīgas apgabaltiesas tiesneša Valdemāra Šubrovska darījumu Siguldā, kur Šubrovskis pārdevis zemi savu tuvinieku - Aigara Šubrovska un Daces Šubrovskas uzņēmumam SIA "Net komunikācijas" par 970 000 latu jeb summu, kas ievērojami pārsniedz Siguldas cenas, šodien vēsta laikraksts "Diena".
Lai gan Šubrovska pērnā gada deklarācijā fiksēts pirkuma līgums un tā summa, tur nav norādīts ne simtos tūkstošu mērāms naudas uzkrājums, ne aizdevums. Kā tiesnesis paskaidroja "Dienai", tas tāpēc, ka līgumā paredzēts atliktais maksājums. Pirmā nauda viņa kontā ienākusi tikai šogad. Sākotnēji bija paredzēts, ka summa jānomaksā līdz 1.jūlijam, taču vēlāk termiņš pagarināts līdz šī gada beigām. Līgumu Šubrovskis esot parādījis arī VID.

"Diena" raksta, ka fiktīvi darījumi nereti tiek izmantoti, lai legalizētu nelikumīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, kukuļus. Šādu minējumu Šubrovskis strikti noraidījis.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc par bargu naudu jāpārdod zeme paša sievai un dēlam, viņš atbildējis: "Es to pārdevu juridiskai personai. Nekāda naudas atmazgāšana tā arī nav, visa nauda smuki nāk uz mana konta. Es esmu civilists, un ar maniem darījumiem viss ir kārtībā, un to man pateica arī Finanšu policija."

Tomēr VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga "Dienai" norādījusi: "Ja Šubrovskis saka, ka tur viss ir kārtībā, tad VID to neapstiprina." Sīkākus komentārus VID atteica.

Pārbaudi par Šubrovska darījumu veica arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas savas kompetences līmenī pārkāpumus nekonstatēja. Tomēr vienlaikus KNAB nosūtīja VID lūgumu pārbaudīt, vai Šubrovska un viņa radinieku mantiskais stāvoklis bijis atbilstošs darījumam, vai tiesnesis savā valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījis nepatiesas ziņas, laikrakstam pavēstīja biroja preses sekretārs Andris Vitenburgs.

"Diena" raksta, ka uzņēmums "Net komunikācijas", uz zemes būvējot māju, saskāries ar Siguldas bijušās arhitektes Natālijas Bukovskas pretestību. Apkārtējo māju iedzīvotāju vārdā viņa vērsās tiesās un pirmajā instancē Administratīvā tiesa atzina, ka būvatļauja izsniegta nelikumīgi. Patlaban tiesāšanās turpinās, lai gan māja jau uzbūvēta un daļēji apdzīvota.

Galvenie Bukovskas argumenti: objekts ievērojami pasliktina tā teritorijai pieguļošā dzīvojamā kvartāla vides ekoloģisko stāvokli, turklāt tā izvietojums neatbilst spēkā esošajam pilsētas ģenerālajam plānam. Uzvaras pamatā bija fakts, ka tiesai nebija skaidrs, kad izdota būvatļauja. Bukovskai ir aizdomas, ka tā izdota ar atpakaļejošu datumu.

Spriedumā tiesa Bukovskas pieteikumu atzina par pamatotu, līdz ar to atzīstot Siguldas novada domes Siguldas terasēm izdoto būvatļauju par prettiesisku. Domei uzdots arī mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās izlemt jautājumu par būvatļaujas izpildes radīto seku novēršanu.

Spriedumu tagad pārsūdzējusi gan dome, gan "Net Komunikācijas", gan Šubrovskis. Nākamgad martā apelācijas kārtībā lietu skatīs Administratīvā apgabaltiesa.

Tiesā Šubrovska tuvinieku firmu pārstāv zvērināta advokāta Andra Grūtupa biroja advokāts. Jau ziņots, ka Šubrovskis ir viens no tiesnešiem, kura vārds minēts saistībā ar grāmatu "Tiesāšanās kā ķēķis", kurā publiskotas, iespējams, Grūtupa birojā noklausītas telefonsarunas.

Tiesnesis "Dienai" atzina, ka apelācijas sūdzību iesniedzis vien "sporta pēc", jo viņu vairs nevar ietekmēt tas, kas notiek ar māju - zemi viņš jau ir pārdevis. Uzņēmumu "Net Komunikācijas" pārstāvošo advokātu, tāpat kā Grūtupu tiesnesis pazīstot personīgi, tāpēc, zinādams, ka advokāts nodarbojas arī ar administratīvajām lietām, ieteica viņu "Net Komunikācijām".

"Starp citu, Tiesnešu ētikas kodekss ļauj tiesnesim dot juridiskus padomus savas ģimenes locekļiem," piebildis Šubrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!