Foto: F64
Divu mēnešu laikā kopš mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas sākuma Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 19 108 mantiskā stāvokļa deklarācijas, informēja dienestā.

Tuvojoties deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām, aizvien pieaug dienā iesniegto deklarāciju skaits. Pagājušajā nedēļā tika sasniegts jauns vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita rekords – 3.maijā tika iesniegtas 897 deklarācijas.

Septiņās no iesniegtajām mantiskā stāvokļa deklarācijām personas norādījušas iepriekš nedeklarētus ienākumus kopumā 332 358 latu apmērā un par deklarācijā uzrādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa - 49 853 lati (šiem ienākumiem tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15% apmērā). Savukārt aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir samaksāts 25 163 latu apmērā.

VID norāda, ka viens no pēdējā laikā biežāk uzdotajiem iedzīvotāju jautājumiem ir - vai kredītu galvotājiem ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija, tāpēc dienests atgādina, ka gadījumā, ja persona ir galvotājs citai personai, kuras nesegtais parādsaistību apmērs 2011.gada 31.decembrī plkst.24:00 pārsniedz 10 000 latu, un aizņēmējam ir radušās grūtības atmaksāt aizdevumu, un regulārie maksājumi saskaņā ar kredīta atmaksas grafiku ir jāveic galvotājam, tad minētās parādsaistības galvotājam ir jāuzrāda mantiskā stāvokļa deklarācijā.

Savukārt, ja persona ir galvotājs citai personai, kuras nesegtais parādsaistību apmērs 2011.gada 31.decembrī plkst.24:00 pārsniedz 10 000 latu, bet aizņēmuma saņēmējs pilda savas saistības, tad galvotājam aizņēmēja parādsaistības deklarācijā nav jāuzrāda.

Ja galvotājs vēlas, tad mantiskā stāvokļa deklarācijas 15.sadaļā "Papildu informācija, kas, pēc personas ieskatiem, ļauj gūt pilnīgu priekšstatu par tās mantisko stāvokli un deklarētajiem darījumiem" var uzrādīt informāciju par to, ka ir galvotājs kādai personai, kuras parādsaistību apmērs pārsniedz 10 000 latu.

VID informē, ka laikā no 2012.gada 23.aprīļa līdz 6.maijam iedzīvotājiem sniegtas 3126 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 322 iedzīvotāju jautājumiem, kā arī sniegtas atbildes uz 969 iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni 1898 (kopš likuma pieņemšanas dienas 2011.gada 15.decembrī kopumā sniegtas jau 33 198 konsultācijas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!