Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienests (VID) prokuratūrai kriminālvajāšanai nodevis lietu pret astoņām personām un vairākiem uzņēmumiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Lietā iesaistīts arī apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs SIA ''Cleanhouse'', kas šīs lietas izmeklēšanas laikā uzvarējis VID iepirkumu konkursā par telpu uzkopšanu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Kā norāda raidījums, uzņēmuma pārstāvji personīgi lūguši VID ģenerāldirektori informāciju par procesa gaitu nepubliskot. ''Nekā personīga'' rīcībā nonākusi e-pasta vēstule, kurā ''Cleanhouse'' valdes loceklis Kristaps Drone īsi pirms Ziemassvētkiem lūdzis VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei neziņot medijiem, ka izmeklēšana pabeigta un lieta nodota prokuratūrai. ''Vienīgais lūgums būtu nenākt ar paziņojumiem medijiem par šo lietu no VID puses, jo uzņēmums ir lielākais darba devējs un nodokļu maksātājs industrijā, un mēs esam ieinteresēti atrisināt šo lietu,'' teikts vēstulē.

Pētersone vēstuli pārsūtījusi VID darbiniekam Kasparam Čerņeckim, kurš ''Nekā personīga'' paudis, ka vēstuli neesot saglabājis, bet tās saturu neatceroties. Viņš arī neatceroties, vai par to izplatīta relīze vai, nē, taču rezultātu tas nemainot – izmeklēšana ir pabeigta un lieta nodota prokuratūrai.

Sākotnēji uzņēmuma valdes loceklis Drone raidījumam neesot noliedzis, ka tādu lūgumu izteicis, taču sarunas ar raidījumu gaitā savas domas mainījis un paziņojis, ka nekādas vēstules nav bijis.

"Nekā Personīga", atsaucoties uz Finanšu policijas informāciju, vēsta, ka ''Cleanhouse'' nodokļos neesot samaksājusi 700 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar "Nekā Personīga" vēstīto 2015. gadā uzvarēto konkursu kopējā summa pārsniedza 4,5 miljonus eiro. Pagājušā gada vasarā ''Cleanhouse'' uzvarēja 770 tūkstošus eiro vērtā iepirkumā par VID klientu apkalpošanas centru tīrīšanu visā Latvijā. Uzņēmums uzvarējis arī konkursā par Tieslietu ministrijas telpu uzkopšanu.

2013. gada beigās Finanšu policija aizturēja kārtējo naudas mazgātāju grupējumu, veica 30 kratīšanas firmu birojos, dzīvokļos un privātmājās, izņēma dokumentus, datorus un skaidru naudu. Starp grupējuma klientiem bijis arī ''Cleanhouse''.

Pērnā gada nogalē izmeklēšana bija pabeigta un izmeklētāji gatavoja to sūtīšanai uz prokuratūru, lai pieprasītu sākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām, tostarp arī ''Cleanhouse'' īpašnieku Edvīnu Vansoviču un darbinieku Mārtiņu Droni.

Tiesa gan, līdz galīgajam spriedumam šajā lietā uzņēmums var piedalīties iepirkumos un pasūtītājiem nav pamata to noraidīt, vēsta raidījums.

''Cleanhouse'' dibināts 1997. gadā, un šobrīd tas ir lielākais telpu uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmums, kurā nodarbināti 600 cilvēki. Tā gada apgrozījums lēšams piecu līdz sešu miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!