Pretterorisma vienības "Omega" improvizēto sprāgstierīču meklēšanas un neitralizēšanas ekspertu galvenais uzdevums ir neitralizēt spridzekli. Ikdienā vienības sapieri un kinologi sastopas ar dažādiem lādiņiem, taču "Omega" ir vienīgā, kas Latvijā veic paštaisīto spridzekļu neitralizēšanu, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega" sapieru un kinologu ikdiena ir dinamiska, bet darba vides – dažādas. Specialitātes pamatā ir izteikts komandas darbs, to arī uzsver paši "Omega" darbinieki, norādot, ka, piemēram, sapieris un kinologs ir perfektā koleģiālā komplektācija.

Notikuma vietā vienmēr ierodas sapieru un kinologu komanda. Neskatoties uz to, ka katrs strādā pēc noteiktām instrukcijām un algoritmiem, rīcība un taktika notikuma vietā vienmēr atšķirsies. Iespējams, vienā situācijā vispiemērotākais būs vienības robots "Teodors", kurš paredzēts lielākiem un smagākiem darbiem, bet citā situācijā kāds mazāks robots, kurš spēj ielīst šaurās vietās vai izstiepties garāks par cilvēku.

Izvērtējot bīstamības pakāpi un novērtējot konkrēto situāciju, pie spridzekļa var doties arī sapieris 40 kilogramus smagajā "bumbu tērpā", līdzi nesot īpašu tehniku. Citkārt notikuma vietas apskate tiek nodota vienības kinologam un viņa dienesta sunim. Lielākoties sapieri un kinologi vispirms paši pārbauda vides drošību, pirms ļauj iesaistīties vienības četrkājainajiem kolēģiem.

Runājot par paštaisīto spridzekļu neitralizēšanu, policija norāda, ka tieši šādu spridzekļu neitralizēšana ir vissarežģītākā, jo nav zināms ne šo improvizēto spridzekļu darbības princips, ne palaišanas mehānisms. Vadi var būt dažādās krāsas, kā arī visi vienā krāsa - var būt divi, var būt daudzi.

Dienesta suņa pilnvērtīga apmācība norit aptuveni divus gadus, bet katrs gadījums ir individuāls. Suns visu gan iemācās krietni ātrāk, taču būtiska ir precīzas tehnikas un taktikas apgūšana, piemēram, sunim jāiegaumē, ka augstu amatpersonu luksusa mašīnās ķepas nedrīkst likt uz sēdekļiem.

Vienībā nokļūst dažādi cilvēki – jaunieši, kuri tikko beiguši augstskolu, tāpat arī citu profesiju pārstāvji, kuri izvēlējušies mainīt karjeru.

Policija norāda, ka draudu līmenis Latvijā ir zems, tomēr ikviens iedzīvotājs aicināts pastiprināti pievērst uzmanību savai un arī līdzcilvēku drošībai. Pamanot aizdomīgu priekšmetu, nav ieteicams to aiztikt, pārvietot, kustināt un vērt vaļā. Šādos gadījumos, kad pamanīts aizdomīgs priekšmets, kas, iespējams, ir sprādzienbīstams, jāziņo policijai pa tālruni 110.

Interesenti, kuri vēlas kļūt par daļu no Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega", aicināti sūtīt savu pieteikumu uz e-pasta adresi omega13@vp.gov.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju. Potenciālie vienības darbinieki nedrīkst būt krimināli sodītiem, ir jābūt vismaz pirmā līmeņa augstākajai izglītībai, kā arī labai fiziskajai un psiholoģiskajai noturībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!