Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lai arī šobrīd Eiropā vēl nav reģistrēta neviena vakcīna pret Covid-19, speciālisti strādā, lai brīdī, kad tā būs pieejama, to varētu saņemt arī Latvijas iedzīvotāji. Veselības ministrijas (VM) organizētajai preses konferencei, kurā informēja par vakcinācijas stratēģiju, varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Par līdz šim nebijuša apmēra un vēriena vakcinācijas programmu preses konferencē informēja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska un Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens. Preses konferencē speciālisti medijus un sabiedrību informēja par vakcīnu saņemšanas procesu, kā arī plānoto Latvijas iedzīvotāju vakcināciju.

Tiek sagaidīts, ka vakcīnas novērsīs vakcinētā cilvēka nāvi, saslimšanas gadījumā novērsīs smagu slimības gaitu un komplikāciju attīstību, kā arī nepieciešamību hospitalizēt, norādīja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Zavadska. Tāpat tiek sagaidīts, ka vakcīna pārtrauks infekcijas mikroba transmisiju jeb nodošanu no viena cilvēka otram, līdz ar to tiks pārtraukta Covid-19 cirkulācija sabiedrībā.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja pieļāva, ka ar vakcīnām varētu izdoties apturēt Covid-19, taču skaidru atbildi šajā jautājumā viņa nevarēja sniegt, jo Eiropā vēl nav reģistrēta neviena vakcīna pret Covid-19.

Arī VM pārstāve Līviņa norādīja, ka ir vēl ļoti daudz nezināmā par vakcīnām. "Mēs ļoti ceram, ka vakcīnas mazinās mirstību [no Covid-19] un būs vieglāka saslimšana," atzīmēja Līviņa. Tāpat tiek cerēts, ka vakcīnas veidos tā dēvēto pūļa imunitāti pret Covid-19.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. VM stratēģija paredz, ka brīdī, kad būs pieejamas Covid-19 vakcīnas, Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Veselības aprūpes darbiniekiem ir augsts un ļoti augsts infekcijas iegūšanas risks, kā arī viņi spēj pārnest infekciju pārnest neaizsargātām personām ar paaugstinātu risku saslimt. Zavadska vēl piebilda, ka veselības aprūpes darbiniekiem veselības un vecuma dēļ ir augsts risks smagi saslimt ar Covid-19 un pat nomirt.

Lai maksimāli palielinātu pieejamo vakcīnu ietekmi, samazinot smagas slimības un nāves gadījumus, rekomendēts vakcīnas nodrošināt cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma, atzīmēja Imunizācijas valsts padomes pārstāve.

Šobrīd plānots, ka kopumā valsts apmaksāta vakcīna varētu tikt nodrošināta vairāk nekā 800 000 cilvēku. Ja vakcīnu ražotāji apstiprinās Latvijas pasūtījumu, šis skaits varētu būt lielāks, iepriekš pieļāva VM. Ministrijas pārstāve Līviņa atzīmēja, ka uzreiz nebūs pieejamas visas 800 000 vakcīnas, tās Latvijai piegādās pakāpeniski. Brīdī, kad vakcīnas kļūs pieejamākas, Latvijā tās būs vairāk.

Līdz šim Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis vienošanos par vakcīnu piegādi ar trim vakcīnu ražotājiem – "AstraZeneca", "Johnson&Johnson" ("Janssen") un "Pfizer". Plānots, ka pirmās vakcīnas tiks piegādātas ne ātrāk kā janvārī. Tāpat plānots, ka viss pasūtītais apjoms netiks piegādāts uzreiz, bet daļās ik mēnesi.

"Šobrīd par vakcīnas cenu ir ļoti grūti runāt. Šīs summas svārstās no pāris eiro līdz pat 10 un vairāk eiro", atzīmēja VM pārstāve. Katram vakcīnu ražotājam provizoriskā vakcīnas cena ir citādāka.

Šobrīd VM kopā ar citām iesaistītajām iestādēm un Imunizācijas valsts padomi strādā pie jautājumiem, kas saistīti ar Covid-19 vakcīnu loģistikas ķēdi, lai būtu iespējams vakcīnas piegādāt uz Latviju, atbilstoši prasībām uzglabāt, kā arī organizēt pašu vakcinācijas procesu, kas ikvienā valstī būs izaicinājums, jo vakcinēties būs iespēja ļoti lielam cilvēku skaitam.

Nepieciešams arī risināt jautājumus saistībā ar iepirkumiem vakcīnu uzglabāšanai un loģistikas pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī jāpilnveido jauna funkcionalitāte e-veselībā, lai varētu norādīt, ka cilvēks ir vakcinējies un varētu izsekot vakcinācijas efektivitātei. Tāpat ir vēl citi tehniski jautājumi, uz kuriem atbildes radīs laika gaitā, ņemot vērā, ka Covid-19 vakcīnas vēl Eiropā nav pieejamas, iepriekš norādīja VM.

Pēdējā diennaktī veikti 2256 Covid-19 testi, reģistrēti 116 jauni saslimšanas gadījumi, bet deviņi inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!