Ar Invalīdu biedrības iniciatīvu Ludzā izveidots un nu jau divus gadus darbojas sociālais uzņēmums "SinaVita", kurš galvenokārt ada zeķes deju kolektīviem. Taču interesi par iespēju nodibināt šāda veida uzņēmumu pauduši arī citi Ludzas iedzīvotāji, vēsta "Latgales Reģionālā Televīzija".

Uzņēmumā "SinaVita" strādā divi cilvēki no Invalīdu biedrības. Ludzas invaldīdu biedrības vadītāja Ilona Senkova atbildīga par uzņēuma dokumentu lietām, bet galvenā zeķu adītāja ir Rita Buceniece. Viņa, uzsākot strādāt uzņēmumā, bija bezdarbniece un mājās audzināja bērniņu. Šobrīd darbu atradusi vietājā veikalā, bet adīšanu sieviete pārtraukt nevēlas.

"Man patīk šis darbs. Tas man nomierina nervus. Pirmkārt, kad uzadu to darbu, sašuju, izgludinu - es redzu to gala rezultātu, es redzu savu darbu. Nevis, ka tu sēdi veikalā un skaiti kaut kādu naudu un gala rezultātā neko neredzi. Lielākais prieks ir tas, ka cilvēks pasaka paldies par šo zeķīti," teic Rita.

Lai izveidotu sociālo uzņēmumu, nav bijis viegli. Informācija tika meklēta internetā, savukārt valsts iestādēs strādājošajiem ierēdņiem arī šobrīd vēl nav īsti izpratnes par šādu uzņēmējdarbības formu.

Par sociālās uzņēmējdarbības iespējām Latvijā promocijas darbu rakstījusi ekonomikas doktore Laura Dobele. Viņasprāt, sociālajam uzņēmumiem ir nākotne un jo īpaši laukos. Valstiskā līmenī ir jābūt skaidram par šāda uzņēmuma konkrētiem kritērijiem un iespējamiem atbalsta mehānismiem. Diemžēl Latvijā šobrīd nav nekāda atbalsta soicālajai uzņēmējdarbībai.

Taču Ludzā aizvadītās sociālajai uzņēmējdarbībai veltītās nodarbības apmeklētāji pauda lielu interesi par iespēju šādu uzņēmumu izveidot. "Sākumā tas viss likās kaut kas jauns un nezināms, bet iedziļinoties šajā jautājumā, man radusies nākotnes vīzija. Varētu, piemēram, palīdzēt cilvēkiem, piedāvājot atpūtas iespējas - mums ir sava daba, Latgale skaista, kur mēs varētu izmantot mālus, sāli dažādas atpūtas pie ezera, melnās pirtis, liepziedu tējiņas," stāsta Ludzēniete Ilona Kuznecova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!