Foto: LETA
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina sabiedrību atturēties no nepamatotu izsaukumu veikšanas, preses konferencē informēja NMPD vadītāja Liene Cipule.

Piektdien NMPD un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji preses brīfingā informēja par aktualitātēm saistībā ar koronavīrusa izraisīto saslimšanu "Covid-19", informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Tāpat tika piedāvāta iespēja tikties ar mediķu brigādi, kas no piektdienas dodas izsaukumos uz mājām, lai veiktu analīzes pacientiem, kas bijuši slimības skartajās teritorijās un ir parādījušies saslimšanas simptomi. Brigāde demonstrēja savu aprīkojumu un aizsargtērpus.

Cipule norādīja, ka piektdienas laikā jaunā NMPD brigāde jau ir bijusi uz pieciem izsaukumiem un veikusi analīzes, kuros pacientiem bijušas aizdomas par saslimšanu. Analīzes tiek nogādātas Latvijas Infektoloģijas centrā reizi sešās stundās, tāpēc atbildes uz tām sola sniegt 24 stundu laikā.

Mediķi arī aicina cilvēkus izturēties ar sapratni un būt pieklājīgiem. Piektdien bijis kāds īpaši agresīvs pacients, kurš mediķiem draudējis: ja tie laikus neieradīsies, viņš ies uz ielas un šķaudīs uz apkārtējiem.

"Tā ir dienestam neraksturīga situācija, nevis ierasta prakse, tāpēc aicinām izturēties ar sapratni, ka brigāde var ierasties trīs līdz četru stundu laikā uz šādu izsaukumu," skaidroja Cipule.

Cipule sacīja, ka analīzes netiek ņemtas tiem cilvēkiem, kuriem nav simptomu, jo analīzes slimību neuzrādīs, ja nav simptomu. Ir ļoti svarīgi, ja parādās simptomi un ir otrā vai trešā diena, veikt analīzes, lai konstatētu saslimšanu, uzsvēra Cipule.

Cipule aicināja nesaukt mediķus situācijās, kad nav simptomu, nenoslogojot dienestu ar zvaniem. Brigādes, kuras dodas veikt analīzes, lieto respiratorus, brilles, cimdus un ievēro visus drošības pasākumus.

Ja pacients uzzina par negatīvu rezultātu, viņu par to informē SPKC, bet, ja būs pozitīvs analīžu rezultāts, tad tiks ieslēgts viss drošības mehānisms, lai pacientu nogādātu ārstniecības iestādē un nodrošinātu ārstēšanu, skaidroja Cipule.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 27. februārī, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) lēma paplašināt sarakstu ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 skartajām valstīm un teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši piesardzības pasākumi, iepriekšējam valstu sarakstam pievienojot Itālijas Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabalus, Japānu un Singapūru. Šajā sarakstā ir arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali, Dienvidkoreja, Irāna un Ķīna.

No piektdienas, 28. februāra, būs mainīts arī dienestu rīcības algoritms, kā tiks nodrošināta laboratoriskā izmeklēšana personai, kura atgriezusies no kādas šīm teritorijām un kurai ir vieglas elpceļu infekcijas pazīmes, medijiem paziņoja preses brīfingā.

Turpmāk personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113, bet analīžu veikšanai šīs personas netiks uzreiz vestas uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS) vai Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS).

Tā vietā pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!