Foto: F64

Jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita pirmā darba diena noslēdzas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tajā prezidents teica svētku uzrunu un dāvināja grāmatu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam.

Pasākums sākās ar Valsts prezidenta Levita un viņa kundzes ierašanos. Pēc pirmā muzikālā sveiciena Levits uzrunāja pasākuma viesus. Prezidents pateicās visiem, ka tie ir atnākuši. "Es priecājos atkalredzēt daudzas jau sen pazīstamas sejas, un es tikpat lielā mērā priecājos arī par daudzajām jaunajām sejām, kas šādā pasākumā piedalās pirmo reizi," teica Levits.

Viņš pateicās Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam, kurš piedāvājis Gaismas pils telpas inaugurācijas sarīkojumam.

"Es, protams, zinu, ka latvieši ir drīzāk introverti nekā komunikabli, un tādēļ arī man šķiet, ka jaunā literārā figūra – introvertais latviešu rakstnieks – ir trāpījusi desmitniekā, tomēr nedaudz vairāk atvērtības un komunikācijas mums nenāktu par ļaunu. Un tādēļ aicinu visus izmantot šo iespēju satikt šeit interesantus un aktīvus cilvēkus, ar kuriem pirms tam mēs vēl nebijām runājuši," savā uzrunā mudināja prezidents.

Uzrunas noslēgumā Levits uzdāvināja bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam latviešu sabiedriskā darbinieka, politiķa un diplomāta Jāņa Seska 1938. gadā izdoto grāmatu "Latvijas valsts izcelšanās". "Šī grāmata pieder pie autentiskajiem un vēsturiski nozīmīgākajiem Latvijas valsts dibinātāju atmiņu izdevumiem. Es ceru, ka šī grāmata gan tās satura, gan tās autora dēļ lasītājiem varētu būt interesanta," pauda prezidents.

Pirmdien, 8. jūlijā, norisinājās jaunievēlētā Valsts prezidenta inaugurācijas pasākumi. Levits ir sestais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un desmitais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Pirmā darba diena Levitam sākās ar svinīgā solījuma došanu un uzrunu Saeimas ārkārtas sesijas sēdē un dalību valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā.

Svinīgā solījuma došanu klātienē aicināti bija vērot bijušie Latvijas Valsts prezidenti, Ministru prezidents, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Pēc solījuma došanas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) svinīgā ceremonijā Valsts prezidentam pasniedza valsts augstākos apbalvojumus, ko viņš saņems saskaņā ar Valsts apbalvojuma likumu.

Pulksten 11 Levits un viņa sieva Andra Levita nolika ziedus pie pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa. Savukārt jau pulksten 12 Valsts prezidents teica uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Kā iepriekš norādīja Valsts prezidenta kancelejā, prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā. To bija aicināti apmeklēt Latvijas iedzīvotāji.

Dienas turpinājumā Valsts prezidents Raimonds Vējonis pie Rīgas pils simboliski nodeva Rīgas pils atslēgas Levitam.

Savukārt pirmās darba dienas noslēgumā Latvijas Nacionālā bibliotēkā norisinās sarīkojums par godu Valsts prezidenta Levita inaugurācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!