Foto: LETA

No pirmdienas, 17. maija, tiek uzsākta 16 un 17 gadus vecu jauniešu vakcinācija ar "Pfizer-BioNTech" vakcīnu "Comirnaty", portālu "Delfi" informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Plašāk par vakcinācijas uzsākšanu jauniešiem bija iespējams uzzināt video tiešraidē no preses konferencēs. Tajā piedalījās: veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča un AS "Veselības Centru apvienība" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Jau ziņots, ka jaunieši vakcīnas saņemšanai var pieteikties vietnē "manavakcina.lv", pa tālruni 8989, pie sava ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē, iepriekš pārliecinoties, ka vakcinācijas iestādē ir pieejama "Pfizer-BioNTech" vakcīna "Comirnaty".

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā kopumā ir 36 226 jaunieši 16 un 17 gadu vecumā. Atbilstoši Pacientu tiesību likuma 13. pantam nepilngadīgiem pacientiem no 14 gadu vecuma ārstniecība ir pieļaujama, ja saņemta viņu piekrišana, līdz ar to jaunieši paši var pieņemt lēmumu vakcinēties un nav nepieciešama vecāku vai aizbildņu atļauja vakcīnas saņemšanai.

Tāpat turpinās arī senioru vakcinācija liela mēroga vakcinācijas centros bez iepriekšēja pieraksta no pulksten 9 līdz 10 dienās, kad centri strādā.

Kā norāda Veselības ministrijā (VM), aizvadītajā nedēļā sasniegts nedēļas rekords - izmantots vairāk nekā 90 000 vakcīnu devu.

Sākot ar 28. decembri, Latvijā uzsākta vakcinācija pret Covid-19. Pirmie potes saņēma lielo slimnīcu darbinieki, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas.

Šā gada 3. aprīlī darbu uzsāka speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri vairākās Latvijas pilsētās, jo Latvijai pirmo reizi bija piegādāts lielāks vakcīnu apjoms. Kopš 3. maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19, iepriekš pierakstoties, var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, savukārt no 17. maija – arī 16 gadus sasnieguši jaunieši.

Paredzēts, ka vakcinētiem cilvēkiem pakāpeniski tiks noteikti atvieglojumi, piemēram, iespēja neievērot pašizolāciju, atgriežoties no ārvalstīm, masku nenēsāšana un pulcēšanās atvieglojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!