Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra piektdien uzrādījusi apsūdzību Vides valsts inspekcijas priekšniecei Andai Bušmanei par kukuļa izspiešanu, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska.
Bušmane apsūdzēta par kukuļa izspiešanu un tā daļas prettiesisku pieņemšanu lielā apjomā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa rupja pārkāpuma dēļ Bušmani decembra sākumā atbrīvoja no apcietinājuma, jo viņai paredzētajā termiņā - desmit dienās - nebija uzrādīta apsūdzība.

Bušmani aizturēja par 1200 latu kukuļņemšanu. Sieviete no kādas Latvijas firmas par jau pieņemtu lēmumu, kuru viņa nevarēja ietekmēt, mēģināja izspiest 4100 latu kukuli. Firma uzvarējusi Dānijas valdības finansētā projektu konkursā par tehnisko palīdzību Latvijas Vides valsts inspekcijai.

Dānija noteikusi Latvijas firmu par uzvarētāju, bet Bušmane, iespējams, mēģinājusi izspiest no šīs firmas naudu, draudot, ka pretējā gadījumā konkursa rezultātu atcels. Tomēr Bušmane nevarēja šo lēmumu ietekmēt. Projekts paredz uzlabot inspekcijas darbu kontrolē un laboratorijas darbībā.

Izmeklējot Bušmanes krimināllietu, Drošības policija saņēmusi arī liecības no Dānijas, kurās norādīts, ka Dānijai jau pirms viņas aizturēšanas bijušas aizdomas par iespējamo korupciju inspekcijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc informācijas par Bušmanes aizturēšanu par kukuļa izspiešanu atstādināja viņu no amata uz izmeklēšanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!