Noraidot VIENOTĪBAS deputāta Aigara Štokenberga priekšlikumu likumā "Par akcīzes nodokli" uz pusi samazināt akcīzes nodokli kurināšanai izmantojamajai dabasgāzei, Latviju mēģina padarīt enerģētiski atkarīgu no Krievijas gāzes, uzskata politisko partiju apvienība VIENOTĪBA.

"Mums ir jāaizstāv Latvijas ekonomiskās intereses un jāspēcina valsts enerģētiskā neatkarība no Krievijas. Tiem politiskajiem spēkiem, kas jebkādiem līdzekļiem mēģina panākt dabasgāzes akcīzes nodokļa atcelšanu, būtu jāskaidro sabiedrībai, kādu apsvērumu dēļ tie vietējās zaļās enerģijas vietā lobē Krievijas dabasgāzi Latvijā, mazinot vietējo atjaunojamo energoresursu izaugsmes iespējas," uzsver VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs.

"Baltijas valstīs gāzes cenas ir augstākas nekā vidēji Eiropā, un tā ir patiesā problēma. Daudz detalizētāk ir jāanalizē gāzes iepirkumu prakse, kā precīzi veidojas gāzes tarifs, vai netiek izmantoti nevajadzīgi starpnieki," uzsver VIENOTĪBAS valdes loceklis, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

"Latvijas iedzīvotājiem patiešām ir parādi, tomēr akcīzes nodokļa atcelšana dabasgāzei tos nemazinās. Turklāt tikai nedaudz vairāk par pusi Latvijas mājsaimniecību lieto dabasgāzi. Madonā, Gulbenē, Ludzā, Kandavā, Talsos un daudzviet citur gāzes vada nemaz nav. Mēģinājums atcelt akcīzes nodokli gāzei ir Par labu Latviju un Saskaņas centra lēts triks vēlētāju balsu pirkšanā," norāda A. Štokenbergs.

"Risinot Latvijas iedzīvotāju sociālās problēmas, šobrīd prioritāra ir sociālā drošības tīkla radīšana. Ar tā palīdzību mēs spētu līdzfinansēt līdz pat 80% no mājokļu pabalstiem. Taču lēmums par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei radītu papildu problēmas sarunās ar starptautiskiem aizdevējiem, mēs varam arī palikt bez šī tīkla," bažas pauž V. Dombrovskis.

"Lielāko tarifa sadārdzinājumu veido dabasgāzes iepirkuma cenas kāpums, kas ir desmitkārt lielāks par akcīzes nodokļa radīto sadārdzinājumu. Reālais gala tarifa samazinājums iedzīvotājiem pēc akcīzes nodokļa atcelšanas gāzei pēc speciālistu aprēķiniem ir tikai par 3‑6 %, lai gan iedzīvotājiem tas pieauga par aptuveni 40%," norāda A. Štokenbergs.

Politisko partiju apvienību VIENOTĪBA 2010.gada 6.martā nodibināja JL, PS un SCP. Apvienības uzdevums ir sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu, balstoties uz kopējām vērtībām un vienotu organizāciju. Apvienības mērķis ir radīt jaunu politisku kultūru Latvijā, platformu, uz kuras strādāt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kam svarīga pārticīga, godīga un eiropeiska Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!