Foto: F64
Vienošanās par Neatkarīgo deputātu grupas neformālā līdera Klāva Olšteina virzīšanu Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāra amatam nav panākta, tāpēc grupas paziņojums vērtējams kā nekorekta rīcība vai pat politiskā šantāža, portālam "Delfi" otrdien sacīja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Viņš apstiprināja, ka drīzumā bija paredzēta tikšanās, kurā piedalītos Olšteins, Zaķis, premjers Valdis Dombrovskis (V), kā arī satiksmes ministrs Aivis Ronis, par kura darbību politisko atbildību dala "Vienotība" un neatkarīgo deputātu "sešinieks". Tikšanās laikā bija paredzēts runāt par neatkarīgo deputātu iesaistīšanu SM politiskajā uzraudzībā. Tomēr galīgā vienošanās par Olšteinu šajā amatā vēl nebija panākta, norādīja Zaķis.

Viņš uzskata, ka paziņojuma par Olšteina izvirzīšanu amatam izplatīšana neilgi pirms gaidāmā budžeta balsojuma ļauj tajā saskatīt politisko šantāžu. "Nedrīkst tas, ka viens cilvēks nav ieguvis kādu amatu, palikt zem sitiena tautsaimniecības atlabšanu un Latvijas sabiedrību," sacīja Zaķis, paužot cerību, ka ar neatkarīgo deputātu grupu tomēr veidosies konstruktīva sadarbība un tie budžetu atbalstīs.

Zaķis arī aicināja neatkarīgo deputātu grupu publiski un strikti noraidīt jelkādu saistību starp budžeta balsojumu un prasību piešķirt SM parlamentārā sekretāra amatu Olšteinam.

Portālam "Delfi" neoficiāli zināms, ka Olšteins ar "Vienotības" pārstāvjiem par SM pārraudzību runājis jau iepriekš, taču tikai nesen konkrēti minējis vēlmi kļūt par ministrijas parlamentāro sekretāru. Izskan arī, ka neatkarīgo deputātu pārstāvjiem esot pat sagatavots saraksts ar amatiem, par kuriem tie gribētu uzņemties atbildību.

Jau ziņots, ka Neatkarīgo deputātu grupa otrdien publiskā paziņojumā medijiem informēja, ka Olšteins kļūs par SM parlamentāro sekretāru. Deputātu paziņojumā bija norādīts, ka saskaņā ar koalīcijas vienošanos Neatkarīgo deputātu grupa kopā ar "Vienotību" ir uzņēmusies atbildību par Satiksmes ministriju.

Satiksmes ministrija šo informāciju noliedza. Ministra Roņa biroja vadītājs Aivis Freidenfelds portālam "Delfi" norādīja, ka viņam kā biroja vadītajam neesot informācijas un viņš tai arī neesot guvis apstiprinājumu no ministra puses, ka starp "Vienotību", Olšteinu, Ministru prezidentu un satiksmes ministru būtu panākta vienošanās par Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra apstiprināšanu.

Taču viņš esot informēts, ka premjeram, satiksmes ministram, "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim un Olšteinam bijusi paredzēta tikšanās, "lai apspriestu sadarbības modeli".

Tomēr Neatkarīgo deputātu grupa arī pēc SM nolieguma vēl vienā publiskā paziņojumā uzstāja, ka otrdienas rītā divpusējas tikšanās laikā starp Olšteinu un satiksmes ministru Roni ministrs atbalstījis grupas izvirzīto kandidātu SM parlamentārā sekretāra amatam. Konceptuāla vienošanās par šo jautājumu panākta arī ar premjeru Dombrovski, pausts grupas otrdien vakarā izplatītajā paziņojumā.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa uzsver, ka Olšteins pats sevi neesot virzījis parlamentārā sekretāra amatam – viņu pildīt šo pienākumu pārliecinājuši visi neatkarīgie deputāti, pamatojot to ar faktu, ka viņam starp grupas biedriem ir lielākā parlamentārā pieredze.

Grupas paziņojumā arī tika uzsvērts, ka "informācija par budžeta neatbalstīšanas draudiem ir nekaunīgi meli". "Neatkarīgā grupa ir un būs stabils valdības sadarbības partneris un atbalstīs 2012. gada budžetu," teikts paziņojumā.

Vēl pirms divām nedēļām SM skaidroja, ka SM parlamentārā sekretāra jautājums pašlaik nav aktuāls, un Satiksmes ministrijas piemērs liecina par veiksmīgu darbu bez parlamentārā sekretāra, kuru tuvākajā laikā neesot plānots izraudzīties. Vēl novembra nogalē arī Olšteins laikrakstam "Diena" paudis, ka SM projektus Tautsaimniecības komisijā un Saeimas sēdē parlamentārā sekretāra vietā var aizstāvēt arī deputāti.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa aģentūrai BNS stāstīja, ka esot vairākas kandidatūras uz Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāra amatu, tiesa, uz šo amatu nekandidējot neviens no sešiem no Zatlera Reformu partijas aizgājušajiem deputātiem.

Otrdien izplatītajā paziņojumā Neatkarīgie deputāti norāda, ka saskaņā koalīcijas vienošanos deputātu grupa nolēmusi SM parlamentāra sekretāra pienākumus uzticēt Olšteinam.

Konceptuāli vienošanās par parlamentārā sekretāra amatu tika panākta iepriekš gan sarunās ar premjeru Valdi Dombrovski (V), gan ar satiksmes ministru Aivi Roni.

Olšteins izvirzījis prioritātes, pie kurām strādās, lai veicinātu Latvijas tranzīta, transporta un loģistikas nozares attīstību un konkurētspēju – jārisina kravas auto rindu problēmas, jāstabilizē situācija nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" finansiālā situācija, bet, treškārt, prioritāte būs Latvijas dzelzceļa izaugsme un kompānijas tarifu politika.

Jau ziņots, ka iepriekš, koalīcijas sarunu laikā Olšteins pieļāva, ka būtu labi, ja kāds grupas pārstāvis varētu kļūt par kādas ministrijas parlamentāro sekretāru. Vēlāk grupa virzīja Galvanovski, taču šī kandidatūra neguva atbalstu, un kopš tā laika amats bija vakants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!