Foto: LETA
Sestdien valdošās partijas "Vienotība" Dome pieņēmusi paziņojumu "Par latviešu valodu – pret sašķeltu sabiedrību", kurā aicina visus Latvijas pilsoņus nepieļaut otras valsts valodas ieviešanu, portālu "Delfi" informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

"Vienotības" Domes ieskatā otras valsts valodas ieviešana sašķeltu Latvijas sabiedrību un valsti kopumā.

"Mēs esam pret Latvijas tautas sašķelšanu. Mēs esam par latviešu valodu, kas vieno visu tautību Latvijas cilvēkus," paziņojumā uzsver "Vienotības" dome aicinot visu tautību Latvijas iedzīvotājus saglabāt savstarpēju cieņu un neļaut izprovocēt etnisku spriedzi.

Partijā uzskata, ka latviešu valoda ir daļa no Latvijas valsts būtības, tā ir nedalāmi saistīta ar Latvijas kā nacionālas un demokrātiskas valsts izveidošanas un pastāvēšanas jēgu.

"Latvijas valsts var pastāvēt tikai latviešu valodā. Tikai latviešu valodā visu tautību Latvijas iedzīvotāji var īstenot savas demokrātiskās tiesības. Latvijas valsts pienākums ir nodrošināt latviešu nācijas, kultūras un valodas ilgtspēju un saliedēt sabiedrību uz latviešu valodas pamata," paziņojumā norāda "Vienotība".

"Vienotība" paziņojumā arī norāda, ka gadījumā, ja referendums notiks, partija turpinās aicināt pilsoņus aktīvi tajā piedalīties, skaidri un nepārprotami apliecināt savas valsts pamatus un nobalsot pret otru valsts valodu.

Partija sestdien pieņemtajā dokumentā apņēmusies īstenot pilsoniskās izglītības pasākumus, pārliecinot līdzpilsoņus par to, kāpēc Latvijā ir un var būt tikai viena valsts valoda, kādi ir Latvijas valstiskuma konstitucionālie un kultūrvēsturiskie pamati, kāpēc aizstāvēt un nostiprināt latviešu valodu ir ieinteresēti gan latvieši, gan mazākumtautību pārstāvji.

"Vienotības" pārstāvji norāda, ka Satversme garantē visām Latvijas mazākumtautībām tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību. Šīs tiesības nav apšaubāmas, uzsver partija, norādot, ka Latvija nodrošina mazākumtautībām plašas tiesības un iespējas, tai skaitā īstenot mazākumtautību izglītības programmas. Arī turpmāk "Vienotība" sargās visu tautību Latvijas pilsoņu tiesības, norādīts Domes paziņojumā.

Jau ziņots, ka sestdien norisinājās partijas "Vienotība" Domes sēde, kurā politiskā spēka pārstāvji apsprieda politisko situāciju un partijas rīcību sakarā ar gaidāmo tautas nobalsošanu par grozījumiem Satversmē u.c.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesā (ST) ir iesniegts 30 Saeimas deputātu parakstīts pieteikums, lai apstrīdētu referenduma par krievu valodu kā otru valsts valodu leģitimitāti, apturētu tā norisi un vērtētu tā atbilstību Satversmes satura kodolam un valsts iekārtas pamatprincipiem. ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris pieteikumu jau ir nodevis tiesas kolēģijai, kas tagad lems, vai ir ierosināma lieta.

Atbilstoši Satversmes tiesas likumam, šādu pieteikumu var iesniegt 20 Saeimas deputāti un, kā norādīja nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, šis skaitlis "sasniegts ar uzviju". Pieteikumu ST parakstījuši kopumā 30 Saeimas deputāti - visi 14 VL-TB/LNNK frakcijas deputāti, 15 "Vienotības'' deputāti, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības deputāte Iveta Grigule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!