Foto: LETA

Parakstu vākšanai nodotie grozījumi Pilsonības likumā, kas paredz automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, apdraud Latvijas valsts nepārtrauktības principu un ir pretrunā Satversmei, uzskata partijas "Vienotība" valde.

"Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" sagatavotie grozījumi Pilsonības likumā, par kuru nodošanu tautas nobalsošanai, visticamāk, būs jāvāc paraksti Centrālajai Vēlēšanu komisijai, ir uzskatāmi "par acīmredzami neizstrādātiem, jo tajos ietvertās normas juridiski un tehniski nav iespējams integrēt mūsu valsts tiesību sistēmā, īpaši Pilsonības likumā", teikts "Vienotības" valdes paziņojumā.

"Latvijai saistošās starptautisko paražu tiesību normas liedz uzspiest personām pilsonību bez viņu piekrišanas," norāda "Vienotība", atgādinot, ka pašlaik trūkst precīzas informācijas par to, cik nepilsoņu Latvijā ir, kuri no viņiem te uzturas pastāvīgi un kuri jau ieguvuši kādas ārvalsts pilsonību.

"Līdz ar to teorētiski iespējama situācija, ka Latvijas pase tiktu izsniegta personām, kuras vairs nav nepilsoņi, jo jau ir uzņemtas, piemēram, Krievijas pilsonībā. Uz pilsonību var pretendēt tikai sabiedrībā intergrētas personas, kas akceptē Latvijas kā nacionālas un demokrātiskas valsts pamatvērtības," pauž "Vienotība".

Tāpat partija norāda, ka to, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts, būtu jāvērtē Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), ja tai tiks iesniegti 10 000 parakstu. Taču līdz tautas nobalsošanai nedrīkst nonākt prettiesisks likumprojekts, uzsver "Vienotība".

Jau ziņots, ka partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pavēstījusi, ka tai izdevies savākt 10 tūkstošus parakstu referenduma ierosināšanai par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Paraksti tika vākti kopš pagājušā gada septembra, un tie bija jāsavāc gada laikā.

Ja šis skaits apstiprināsies, Centrālā vēlēšanu komisija rīkos otro parakstu vākšanas kārtu – būs jāsavāc 10% vēlētāju parakstu, kas ir nedaudz vairāk par 150 tūkstošiem. Tad likuma grozījumus iesniegs Valsts prezidentam, kurš tos nodos Saeimai. Ja Saeima tos noraida vai pieņem ar grozījumiem, notiek referendums.

PCTVL rosina iekļaut likumā normu, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, "kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu".

Savukārt pārejas noteikumos partija vēlas noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem no 2014.gada 1.janvāra. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!