Foto: F64
Lai arī politisko apvienību "Vienotība" veidojošās partijas - "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) - līdz pavasarim plāno vienoties par svarīgākajiem jaunās apvienības veidošanas pamatnosacījumiem, vislielākās domstarpības raisošais premjera amata kandidāta jautājums varētu palikt neatrisināts līdz pat Saeimas vēlēšanām.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa portālam "Delfi" atzina, ka iespējama situācija, kurā "Vienotība" nenosauc premjera amata kandidātu līdz pat vēlēšanām. Lai arī politiskie konkurenti – Tautas partija ar Andri Šķēli, Zaļo un Zemnieku savienība ar Aivaru Lembergu, bet LPP/LC ar Aināru Šleseru vēloties priekšvēlēšanu kampaņu padarīt par "premjeru cīņu, tā nav mūsu aktualitāte", skaidroja Āboltiņa.

"Mēs cīnīsimies ar rīcībspējīgu programmu, nevis vadoņa kandidātu," pauda Āboltiņa. Viņa atzina, ka partijas atteikušās no ieceres savā starpā rīkot "milžu cīņas" par piemērotāko kandidātu šim amatam starp esošo premjeru Valdi Dombrovski (JL), PS priekšsēdētāju Ģirtu Valdi Kristovski vai SCP līderi Aigaru Štokenbergu.

"Vēlēšanas parādīs, kurš pelnījis karalienes troni," pauda Āboltiņa, norādot, ka premjera amata kandidāts varētu tikt izvēlēts "automātiski, izejot no situācijas". Tiesa, JL joprojām uzskatot, ka gadījumā, ja Dombrovskim izdotos nostrādāt līdz Saeimas vēlēšanām oktobrī, tad būtu "loģiski, ka viņš tiktu virzīts premjera amatam" no "Vienotības" saraksta.

"Vienotību" veidojošās partijas patlaban esot tālu tikušas svarīgāko apvienības izveides jautājumu risināšanā – esot konceptuālas vienošanās gan par statūtu pamatprincipiem, finansējuma piesaisti, programmas "skeletu", tāpat patlaban tiekot organizētas kopīgas valžu sēdes, turpinās darbs ar sarakstu veidošanas pamatprincipiem, stāstīja Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka JL, PS, un SCP pērn augustā vienojās par spēku konsolidēšanu kopīgas apvienības izveidošanai 10.Saeimas vēlēšanām. Viens no jaunās apvienības mērķiem ir godīga, atbildīga un kompetenta politika. Partijas apņemas sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu, balstoties uz kopējām vērtībām, kopēju pārmaiņu programmu un vienotu organizāciju. Apvienība varētu piesaistīt vairākas citas partijas, ar kurām sarunas joprojām turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!