Foto: LETA

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Raivis Dzintars apšauba, ka demogrāfijas jautājuma dēļ varētu krist Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) vadītā valdība.

Nacionālās apvienības valde 1.oktobra sēdē ir apstiprinājusi pozīciju, ka 2013.gada budžetā atbalsts demogrāfijai būs izšķirīgs. "Mēs neredzam iespēju apstiprināts 2013.gada budžetu bez būtiskas tā uzlabošanas demogrāfijas jomā," ceturtdien žurnālistiem norādīja Dzintars.

Tajā pašā laikā viņš pauda, ka "neviens man neiestāstīs, ka pārdesmit miljonu dēļ krīt valdība. Tātad, ja valdība krīt, tad tur ir citi iemesli". Arī Zaķis uzsvēra, ka viņš redz iespēju atrast kompromisu jautājumā par demogrāfijai papildus nepieciešamajiem līdzekļiem. Viņš domā, ka "nacionālā apvienība nav tādi kamikadzes, lai šāda jautājuma dēļ gāztu valdību".

Ņemot vērā Labklājības ministrijas aprēķinus, VL-TB/LNNK demogrāfijas jomā tagad prasa mazāku naudas daudzumu nekā līdz šim - zem 20 miljoniem latu nākamā gada budžetā, pauda Dzintars. Noskaidrojies, ka daļa pozīciju izmaksā mazāk, bet citas pārklājas ar jau budžeta projektā paredzētajām, skaidroja politiķis.

Nacionālās apvienības līderis norādīja, ka viņu prioritātes ir mērķmaksājums bērnudārziem un to pieejamība, neapliekamā minimuma par apgādībā esošajiem bērniem celšana, "māmiņu algas" bērniem līdz 1,5 gadu vecumam un pakāpeniska minimālās "māmiņu algas" celšana.

VL-TB/LNNK līdz šim bija aicinājusi nākamā gada budžetā iekļaut 31,6 miljonus latu pasākumiem, kas risinātu demogrāfijas problēmas un brīdinājusi koalīcijas partnerus, ka no tā esot atkarīgs, vai nacionālā apvienība atbalstīs nākamā gada budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!