Foto: LETA
Apvienības "Vienotība" pārstāvji Valsts prezidentu Valdi Zatleru piektdien iepazīstināja ar jauno piedāvājumu koalīcijas veidošanai trim partijām – Zaļo un Zemnieku savienībai, VL-TB/LNNK u "Saskaņas centram" (SC) - un sastapās ar "pozitīvu prezidenta attieksmi", žurnālistiem sacīja "Vienotības" līderi.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") žurnālistiem pastāstīja, ka atbilde par piedāvājumu veidot četru partiju koalīciju jau saņemta no SC, kas gatavs uzsākt sarunas, tāpēc premjers cer, ka arī citi spēki reaģēs pozitīvi.

Dombrovskis atzina, ka partijām piedāvātajā vienošanas projektā paredzēti arī jautājumi, par kuriem būtu jāpanāk kopīga attieksme, arī par to, ka SC būtu jāatzīst Latvijas okupācijas fakts. Premjers gan uzsvēra, ka no SC līderu publiskajiem izteikumiem izriet, ka viņi šo faktu nenoliedz, taču projekts nenozīmē "šī jautājuma necilāšanu", bet gan skaidra viedokļa paušanu.

Dombrovskis arī atzina, ka Latvijas karavīru misijas tupināšanu Afganistānā, par kuru SC ceturtdien Saeimā nenobalsoja, arī būs būtisks jautājums sarunās, jo tas ietilpst Latvijas ārpolitikas pārmantojamībā - vienā no principiem, kuru ievērošanu paredz vienošanās projekts.

Premjers arī atkāroti noliedza pārmetumus, ka, aicinot valdībā arī SC, tiktu pievilti vēlētāji, jo būtiskāk ir nevis pretnostatījumi, bet gan mēģinājums saliedēt sabiedrību.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

SC uz "Vienotības" aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā jau pauda gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem.

Savukārt Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" par turpmāko rīcību saistībā ar jaunās koalīcijas izveidi lems valdes sēdē piektdien. Tomēr "tēvzemiešu" Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats gan pauda, ka "Vienotības" piedāvājums "Saskaņas centram" (SC) ir dīvains, ņemot vērā SC negatīvo balsojumu par Latvijas dalības pagarināšanu misijā Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!