Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir pārliecināta, ka Krievija turpinās virzīties demokrātijas virzienā un šis ceļš būs neatgriezenisks.

Ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai Vīķe-Freiberga arī norādīja, ka viņu līdzīgi, kā citu valstu vadītājus, uztrauc Krievijā notiekošā varas koncentrācija, piemēram, gubernatoru vēlēšanu atcelšana.

Pēc viņas domām, nopietni vērtējama arī Krievijas loma attiecības ar kaimiņvalstīm, cenšoties iespaidot to politisko situāciju. Runa ir par politikas iespaidošanu Ukrainā vai pat par destabilizāciju un separātisma veicināšanu, kā tas vērojams Gruzijā, norādīja valsts vadītāja. Latvijai raizes rada arī civiliedzīvotāju ciešanas Čečenijā.

Taču prezidente tic Krievijas varas labai gribai turpināt demokrātizāciju. "Mums ir jātic, jo mūsu ticība viņu spējām ir būtisks elements tam, lai pašā Krievijā cilvēki, kam ir vēlme un alkas pēc demokrātijas, nejustos pazuduši un neslīgtu depresijā par to, ka neviens pasaulē netic viņu spējām uz demokrātiju," sacīja valsts vadītāja.

"Katrai tautai ir brīvības potenciāls, un cilvēkiem dziļi sirdī ir šīs alkas pēc brīvības, un es ticu, ka krievu tauta lēnāk vai agrāk turpinās virzīties uz demokrātiju," sacīja prezidente. "Esmu pārliecināta, ka šis ceļš turpināsies un ka nekas to vairs neapturēs".

Rietumiem ar Krieviju jāuztur nemitīgs dialogs. Būtiski arī atgādinājumi, ka pasaule uz Krieviju raugās nevis ar rožainām brillēm, bet ar skaidru skatu - tas uzmundrina dažādas pašregulēšanās sistēmas Krievijas iekšienē, uzskata Vīķe-Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!