Pašlaik Latvijā valda saspīlējums, kas nākotnē, iespējams, varētu novest pie krīzes situācijas, ja kristu pašreizējā valdība, uzskata bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Eksprezidente žurnālistiem sacīja, ka pašlaik sabiedrībai ir negatīva attieksme pret valstī notiekošo, un kā vienu no galvenajiem iemesliem tam viņa minēja augsto inflāciju. Vīķe-Freiberga norādīja, ka valdībai jau sen esot bijis nepieciešams izstrādāt bezdeficīta budžetu.

"Šī gada budžets ir ārkārtīgi kritisks," sacīja Vīķe-Freiberga, piebilstot, ka valdībai nāksies pārliecināt sabiedrību par nepieciešamību pēc bezdeficīta budžeta un vienlaikus novērst pastāvošo sociālo spriedzi. Vīķe-Freiberga arī minēja citu valstu piemērus, norādot, ka valdībai, veidojot budžetu, jau laikus ir jākonsultējas ar saviem sociālajiem partneriem - arodbiedrībām un daba devējiem.

Attiecībā uz iepriekš izskanējušo informāciju, ka valsts drošības iestādēs valda nesakārtotība, Vīķe-Freiberga sacīja, ka līdz šā gada 7.jūlijam, kad beidzās viņas prezidentūras termiņš, viņas rīcībā nebija informācijas, kas liecinātu par krīzi drošības iestādēs.

Vīķe-Freiberga arī asi reaģēja uz bijušā Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta Edgara Gulbja aizturēšanas apstākļiem. "Šajā notikumā es redzu bezgala daudz neatrisinātu jautājumu," sacīja eksprezidente, paužot cerību, ka atbildīgās iestādes turpinās izmeklēt Gulbja aizturēšanas apstākļus un aizdomas par viņa iespējamo spīdzināšanu.

Eksprezidente gan bija izvairīga, atbildot uz jautājumu, vai viņa pati taisās iesaistīties politikā, lai piedāvātu cilvēkiem politisko alternatīvu. Vīķe-Freiberga sacīja, ka jebkurai politiskai kustībai ir jānobriest, un tai ir arī nepieciešams sabiedrības atbalsts.

Savukārt saistībā ar pašas sākto uzņēmējdarbību, nodibinot kopā ar dzīvesbiedru Imantu Freibergu uzņēmumu SIA "VVF Consulting", Vīķe-Freiberga sacīja, ka viņai esot bijuši priekšlikumi un pēc pāris mēnešiem būšot zināms, vai būs panākta kāda vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!