Foto: DELFI
Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga nākamgad priekšvēlēšanu laikā varētu iesaistīties "labu ideju atbalstīšanā", taču pagaidām tiekot pausta teorētiska gatavība atbalstam, nevis konkrēti plāni kādu konkrētu ideju, piemēram, bijušās laikraksta "Diena" galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes un viņas domubiedru izstrādāto valsts attīstības plānu atbalstam.

Par to portālu "Delfi" informēja eksprezidentes palīdze Daina Lasmane.

Kā norādīja Lasmane, "šobrīd Vīķe – Freiberga nedomā par nevienu konkrētu iniciatīvu, ne par kādu konkrētu ideju, tomēr idejiski teorētiskā līmenī pieļauj iespējamību atbalstīt labu iniciatīvu". Vaicāta par eksprezidentes atbalstu Ēlertes un viņas domubiedru idejām, Lasmane atbildēja, ka šo ideju autori patlaban nesot uzrunājuši Vīķi – Freibergu, līdz ar to viņa par to patlaban nedomā. Vienlaikus Lasmane uzsvēra, ka "Vīķe – Freiberga nekad nav pateikusi kategorisku "nē" iešanai politikā".

Ēlerte portālam "Delfi" atzina, ka ekspertu grupa patlaban strādā pie tā, ko Latvijai vajadzētu darīt tuvākajos četros gados. Darbu pie priekšlikumiem varētu pabeigt pavasarī, bet pēc tam iecerēts dažādos veidos informēt sabiedrību par šīm idejām. Kampaņai varētu tikt izmantotas dažādas formas – gan modernās tehnoloģijas, gan interneta vietnes, gan tiešās tikšanās. Vaicāta par naudu šai kampaņai, Ēlerte atbildēja izvairīgi, norādot, ka idejas internetā iespējams izplatīt arī bez maksas, kā to dara, piemēram, "Cita Diena", arī tikšanās ar iedzīvotājiem neko nemaksājot.

Arī par eksprezidentes iesaistīšanu šo ideju popularizēšanā Ēlerte bija izvairīga, norādot, ka nav vēl iepazinusies ar Vīķes – Freibergas nostāju šajos jautājumos. Ēlerte sacīja, ka eksprezidente līdz šim nav aicināta uz darba grupām, jo eksperti un dažādu nozaru profesionāļi "runā par ļoti konkrētām lietām", piemēram, veselības aprūpi, ekonomiku, valsts pārvaldi un citiem jautājumiem.

Tā kā Ēlerte un viņas domubiedri vēl nav vienojušies par formu, kādā tie iesaistīsies priekšvēlēšanu procesā, tad darba grupās piedaloties arī politiskās apvienības "Vienotība" pārstāvji, kuriem tādējādi tiek nodrošināta informācija par programmatiskiem jautājumiem, ko lemjot eksperti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ēlerte kopā ar domubiedriem sākusi rīkoties, lai organizētu, iespējams, jaunu tautas Atmodu, aicinot cilvēkus "pamosties un jaunā atbildības līmenī izvērtēt politiskos procesus valstī", nākamajās Saeimas vēlēšanās stājoties pretī "vecās politikas arhitektiem" - Andrim Šķēlem (TP), Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un Aināram Šleserem (LPP/LC). Viņa arī neizlēdz, ka jaunā kustība varētu paust savu atbalstu kādam konkrētam politiskam spēkam vai dibināt jaunu partiju.

"Es uzskatu, ka cilvēkiem ir jāpamostas un citā atbildības pakāpē jāpiedalās politiskajos procesos, lai panāktu to, ka Latvijas vārds pasaulē vairs neizskan ar negatīvu pieskaņu," portālam "Delfi" iepriekš sacīja Ēlerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!