Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien, tiekoties ar jaunievēlēto prezidentu Valdi Zatleru, pārrunāja iespēju nodrošināt pēctecību prezidenta institūcijā.
Valsts prezidenta preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka tikšanās laikā Vīķe-Freiberga un Zatlers pārrunāja dažādus tematus, kas saistās ar Vīķes-Freibergas pieredzi Valsts prezidenta amatā, tajā skaitā prezidenta funkciju un darbības nodrošināšanu, prezidenta uzdevumus. Abas puses vienojās, ka līdz Zatlera zvērestam Saeimā 8.jūlijā šāda domu apmaiņa un pieredzes nodošanas process tiks turpināti.

Tikšanās laikā tika pārrunāta 8.jūlija darba kārtības jautājumi, kas saistās ar Vīķes-Freibergas pilnvaru tālāku nodošanu Zatleram. Tika apspriesti plānotie pasākumi, pie kuriem vēl šobrīd notiek aktīvs darbs, tajā skaitā pie to secības un norises laiku plānošanas. Nākamās nedēļas sākumā būs zināma precīza 8.jūlija darba kārtība. Jau šobrīd zināms, ka plkst.12.00 Saeimā notiks Valsts prezidenta zvēresta ceremonija, svinīgā Rīgas pils atslēgu nodošana savukārt notiks pie Rīgas pils.

Vēl 8.jūlijā paredzēts ekumēniskais dievkalpojums, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Brāļu kapos. Inaugurācija plānota 8.jūlija vakarā Jelgavas pilī.

Tikšanās laikā prezidente un Zatlers pārrunāja Baltijas valstu sadarbību. Vīķe-Freiberga sacīja, ka 3.jūlijā Rīgā notiks Baltijas valstu prezidentu tikšanās, un viņa aicina jaunievēlēto prezidentu piedalīties darba pusdienās ar Lietuvas un Igaunijas valstu vadītājiem, tādējādi gūstot iespēju uzņemt pirmos kontaktus ar Baltijas kaimiņvalstu līderiem.

Zatlers informēja Valsts prezidenti, ka turpina darbu pie savas komandas izveidošanas un darīs zināmu tās sastāvu plašākai sabiedrībai, kad darbs būs noslēdzies.

Lai gan par tikšanās rezultātiem Vīķi-Freibergu un Zatleru otrdien vēlējās iztaujāt daudzi žurnālisti, viņiem šāda iespēja tika liegta.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaras beidzas 7.jūlijā, nākamajā dienā – 8.jūlijā Zatlers nodos svinīgo zvērestu un turpmākos četrus gadus pildīs Valsts prezidenta pienākumus.

Zatlers Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts 31.maijā. Šim amatam tika izvirzīts arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, taču viņš neguva deputātu vairākuma atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!