Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnīts lūdzis ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru izvērtēt Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") 13.novembrī parakstītās rezolūcijas par starpinstitūciju komisijas darba atjaunošanu tiesiskumu.

Kā apliecināja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, Vilnīša iesniegums ir saņemts un tiks izskatīts.

Tikmēr valdības vadītājs 22.novembrī ir parakstījis jaunu rīkojumu "Par starpinstitūciju komisiju", kurā veiktas nepieciešamās sastāva izmaiņas un iekļauti jauni veicamie uzdevumi, informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Darba grupu turpinās vadīt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

Tajā strādās arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis ("Vienotība"), Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Darba grupai līdz nākamā gada 10.janvārim uzdots izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai attiecībā uz veidojamo reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem, kā arī izstrādāt priekšlikumus par biroja struktūras jauno modeli un izvērtēt biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem.
Kā ziņots, atbildīgajai starpinstitūciju darba grupai būs jāizvērtē arī KNAB priekšnieka vietnieku Jutas Strīķes un Alvja Vilka ziņojumā minētie fakti par, iespējams, prettiesisku rīcību, ko veicis KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Jau ziņots, ka Vilks un Strīķe esot apkopojuši aptuveni 70 dažādus faktus, kas liecina par Vilnīša iespējamo prettiesisko rīcību. Strīķe vakar pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka viņa rēķinās ar to, ka visi šie fakti tiks pārbaudīti, lai nerastos šaubas par šo faktu ticamību. KNAB amatpersonas šajā ziņojumā tos ir pamatojušas un juridiski precīzi noformējušas. Strīķe atzina, ka tie gan nebūs paziņojumi par noziedzīgu darbību, bet ziņojums par Vilnīša prettiesisku rīcību. Strīķe apliecināja, ka ik dienu viņiem nākoties pārvarēt šķēršļus, lai varētu turpināt strādāt.

Tikmēr Vilnītis sarunā ar žurnālistiem bija visai atturīgs, norādot, ka viņš apakškomisijai ir ziņojis par to, kas viņam jautāts, un turpinot darīt visu saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu un Ministru prezidenta rezolūciju.

Strīķe un Vilks plāno iesniegt Ministru prezidentam un ģenerālprokuroram ziņojumu par, iespējams, prettiesisku rīcību, ko veicis KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis.

Kā ziņots, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisija vakar vērtēja KNAB darbu un iecerēto reorganizāciju.

"Ar ieplānoto KNAB reorganizāciju saistīti jautājumi jau labu laiku ir sabiedrības uzmanības centrā. Ņemot vērā mūsu apakškomisijai uzticēto parlamentārās uzraudzības funkciju, vēlamies šos jautājumus pārrunāt ar KNAB vadību," norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"). Komisija vēlējās noskaidrot, vai tā dēvētajam konfliktam birojā ir personiski motīvi vai kādi citi iemesli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!