Foto: F64
Normunds Vilnītis, par kura atstādināšanu no amata ceturtdien plāno lemt Saeima, Korupcijas novēršanas un apakarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieku amatam esot uzrunājis četrus cilvēkus, taču nesteigs nevienu no tiem iecelt vakantajā vietā, ceturtdien preses konferencē pastāstīja Vilnītis.

KNAB šefs norādīja, ka situācijā, kad Saeima varētu viņam jau ceturtdien izteikt neuzticību, viņš neredzot iespēju kādu no pretendentiem iecelt amatā.

Neviens no četriem uzrunātajiem neesot no biroja, un to vārdus Vilnītis žurnālistiem atklāt nevēlējās. Viņš arī skaidroja, ka nepaspētu nevienu apstiprināt amatā, jo pirms tam jāiziet dažādas procedūras, piemēram, pārbaude par pielaidi valsts noslēpumam. Tāpat pretendents būtu jāatlasa atklātā konkursā.

Taču pēdējās dienās Vilnītis ir vēl paspējis amatos paaugstināt KNAB darbiniekus, piemēram, KNAB Finanšu nodaļas vadītājas amatā ir iecelta līdzšinējā šīs nodaļas speciāliste Daina Skuja. Vilnītis norādīja, ka šī darbiniece esot izcēlusies ar labu darbu un, kad amatu atstāja līdzšinējā nodaļas vadītāja, viņš nolēmis Skuju paaugstināt.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā KNAB priekšnieka vērtēšanas komisija konstatēja vairākus pārkāpumus biroja vadītāja darbā un rosināja Vilnīti no KNAB šefa amata. Kalnmeiera vadītā komisija šādu lēmumu pirmdien pieņēma vienbalsīgi, visiem pieciem komisijas locekļiem balsojot par.

Valdība ārkārtas sēdē ceturtdien pēc komisijas ziņojuma uzklausīšanas vienbalsīgi lēma rosināt Vilnīša atbrīvošanu un sagatavoto lēmumprojektu uzreiz pēc ārkārtas sēdes nosūtīja gala lēmuma pieņemšanai Saeimā.

Parlaments lēma šo jautājumu nodot atbildīgajai Juridiskajai komisijai, kas ceturtdien atbalstīja lēmumprojekta tālāku virzību. Komisija lūdza prezidiju lēmumprojektu par Vilnīša atbrīvošanu no KNAB vadītāja amata iekļaut šīs dienas Saeimas darba kārtībā, un parlamenta vairākums to atbalstīja.

Jau ziņots, ka KNAB vicešefa amats kļuva vakants pēc tam, kad Vilnītis par pārkāpumiem PHARE projekta īstenošanā atlaida savu vietnieku Alvi Vilku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!