Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis pārsūdzējis Ģenerālprokuratūras lēmumu neuzsākt kriminālprocesu par viņa vietnieka Alvja Vilka rīcību saistībā ar PHARE projekta īstenošanu, un šobrīd prokuratūrā notiek sūdzībā minēto argumentu un faktu pārbaude, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers.

Adlers portālu "Delfi" informēja, ka 23.martā Vilnītis nosūtījis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram iesniegumu par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu un lūdza izvērtēt Vilka iespējamo bezdarbību un nolaidīgu darba pienākumu izpildi PHARE 2003.gada Nacionālās programmas projekta īstenošanā.

Piektdien Vilnītis par šajā lietā konstatētajiem pārkāpumiem nolēma piemērot Vilkam sodu – atbrīvošanu no amata.

Vilnīša iesniegumā minēto faktu izvērtēšana un pārbaude uzdota Adlera vadītajai Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai, bet 26.aprīlī prokurors Aldis Pundurs nolēma atteikties uzsākt kriminālprocesu.

Pundurs konstatēja, ka nav notikusi ne dienesta pilnvaru pārsniegšana, ne dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, ne valsts amatpersonas bezdarbība. Tāpat prokurors konstatēja, ka "Vilks vai kāda cita KNAB amatpersona nav izdarījusi kādu no šiem noziedzīgiem nodarījumiem", uz kuru iespējamo izdarīšanu norādījis Vilnītis savā iesniegumā. 6.maijā Vilnītis pārsūdzējis šo Pundura lēmumu, un šobrīd "notiek sūdzībā minēto argumentu un faktu pārbaude," informēja Adlers.

Jau vēstīts, ka Vilks ir atbrīvots no amata, savukārt KNAB šefs Normunds Vilnītis to neatklāj, aizbildinoties ar iespēju šo lēmumu pārsūdzēt.

Vilks no amata atbrīvots saistībā ar disciplinārlietu, kas bija ierosināta par nepabeigtu Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu. Nu jau bijušais KNAB šefa vietnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka piektdienas rītā viņš saņēmis ziņu no biroja, ka KNAB priekšnieks Vilnītis izdevis rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu – atbrīvošanu no amata. Vilks portālam "Delfi" uzsvēra, ka viņš šo Vilnīša lēmumu noteikti pārsūdzēs.

KNAB vien informēja, ka "KNAB priekšnieks ir pieņēmis lēmumu disciplinārlietā, kas tika ierosināta par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka iespējamiem disciplinārpārkāpumiem".

Taču, tā kā "KNAB priekšnieka lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā mēneša laikā ir iespējams pārsūdzēt tiesā", kamēr nav stājies spēkā tiesas galīgais nolēmums šajā lietā, KNAB informāciju par lēmumu nesniedz.

Iepriekš šīs lietas ietvaros Vilks bija atstādināts, lai KNAB "izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā, nolaidīgi pildot savus pienākumus, viņa iespējamo ilgstošu bezdarbību un maldinošās informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei".

Savukārt Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace informēja, ka FM kopā ar Ģenerālprokuratūru un citām iesaistītajām institūcijām ir izanalizējusi situāciju saistībā ar PHARE programmas projekta ieviešanu birojā un uzskata, "ka KNAB šobrīd var konstruktīvi atrisināt radušos situāciju".

KNAB ir arī piedāvāti konkrēti risinājumi, un FM rēķinās, ka "KNAB izmantos šos piedāvājumus un PHARE projekts tiks veiksmīgi ieviests un noslēgts, sasniedzot visus projekta mērķus," vēstīja Melnace.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!