Foto: LETA

Veselības ministre Ilze Viņkele (A/P) apstiprinājusi jaunu Veselības ministrijas (VM) galveno speciālistu sarakstu, piecās specialitātēs nomainot personālijas, tajā skaitā valsts galveno onkoloģi Daci Baltiņu. Iepriekš mediju uzmanības lokā nonāca fakts, ka viņa vienlaikus bija gan šajā amatā, gan arī medicīnas direktore privātā uzņēmumā "Starptautiskais viroterapijas centrs," kas virzīja medikamentu "Rigvir".

"Periodiski tiek pārskatīti šī saraksta pārstāvji, asociācijas izvirza no savas vides kandidatūras," par piecu galveno speciālistu nomainīšanas iemesliem portālam "Delfi" atbildēja VM sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā vēsta ministrijā, galvenais speciālists ir veselības jomas attiecīgās nozares attīstības plānošanai, problēmu risināšanai un ārstniecības iestāžu un citu nozares institūciju darbības koordinācijai izveidota institūcija. "Galvenais speciālists ir bezatlīdzības amats, viņiem Veselības ministrija lūdz viedokli konkrētos jautājumos, kas skar viņu specialitāti," stāsta Šneiders.

Bez Baltiņas Viņķele nomainījusi vēl četrus VM galvenos speciālistus: traumatoloģijā, ortopēdijā Modra Ciema vietā iecelts Aigars Vugulis, ķirurģijā Haralda Plauža vietā – Artūrs Ozoliņš, neiroloģijā Andreja Millera vietā – Viktorija Ķēniņa, savukārt fizikālajā un rehabilitācijas medicīnā Aivara Vētras vietā – Anda Nulle.

Latvijas Radio aktualizējot faktu par Baltiņas amatu savienošanu, bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) VM galveno speciālistu sarakstu nemainīja. Ministre Baltiņu slavēja un sauca par "ārkārtīgi loģisku".

Uz Latvijas Radio jautājumu, vai ir ētiski vienlaikus strādāt privātā uzņēmumā, kas virza konkrētu medikamentu, un piedalīties veselības politikas veidošanā kā valsts galvenajai onkoloģei, Baltiņa iepriekš atbildēja: "Ziniet, es esmu pietiekami veca, lai šādas izjūtas vairs neradītu šoka stāvokli. Cilvēkiem ir tiesības uz savu viedokli, daži domā tā, daži domā citādi. Ja ministrija uzskatīs, ka es neko nepalīdzu, tad lai meklē citu".

Pēcāk arī sabiedrība par atklātību "Delna" norādīja uz iespējamu interešu konflikta risku, akcentējot, ka, lai arī likuma izpratnē valsts galvenā onkoloģe nav valsts amatpersona, tomēr veselības ministres pienākums ir nodrošināt ikviena viņas iecelta augsta līmeņa konsultanta ētisku rīcību un nevainojamu reputāciju. "Kā farmācijas preparāta "Rigvir" pārstāve, D.Baltiņa ir ieinteresēta gūt kompānijai peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas pieņemtos lēmumus un sniegtās rekomendācijas, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai," "Delna" rakstīja Čakšai.

Iepriekš, 2016. gadā, kad Baltiņa bija Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste, viņas vadībā speciālisti pēc Nacionālā Veselības dienesta pasūtījuma izstrādāja melanomas ārstēšanas klīniskās vadlīnijas. Tajās vairākkārt bija pieminēts viroterapijas zāļu nosaukums. Drīz pēc tam, 2016. gada vidū Baltiņa pievienojās Starptautiskā viroterapijas centra kolektīvam.

Tiesa, kopš šā gada 28. marta viņa vairs "Rigvir" holdingā nestrādā, portālam "Delfi" sacīja "Rigvir grupa" uzņēmumu izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Latvijā izgudrotās un izstrādātās zāles "Rigvir" plašu rezonansi sabiedrībā guva šāgada pavasarī, kad Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijā veiktie analīžu rezultāti atklāja, "Rigvir" sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot. Atbildīgās iestādes apturēja zāļu izplatīšanu un zāles svītroja no valsts kompensējamo zāļu saraksta.

Baltiņas vietā VM galvenā speciālista onkoloģijā amatā tagad ir onkologs Jānis Eglītis, kurš šo amatu ieņēma pirms Baltiņas.

Tāpat kā iepriekš valsts galvenā anestezioloģe, reanimatoloģe ir Eva Strīķe, radioloģe - diagnoste Maija Radziņa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Dace Rezeberga, ģimenes (vispārējās prakses) ārste Ilze Aizsilniece, infektologs Uga Dumpis, internists Aivars Lejnieks, kardiologs Andrejs Ērglis, laboratorijas ārste Dagne Grāvele, narkologģe Astrīda Stirna, pediatre Jana Pavāre, psihiatrs Elmārs Tērauds, zobārsts Andis Paeglītis, māsa (medicīnas māsa) Dita Raiska, reto slimību speciāliste Ieva Mālniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!