Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas alpīnistu ekspedīcija sestdien sasniegusi līdz šim neiekarotu Pamira kalnu virsotni, kurai devuši vārdu "Rīga", portālu "Delfi" informē ekspedīcijas koordinatore Rīgā Zane Reķe.

Virsotne ir 5608 metrus augsta un atrodas grūti sasniedzamā Jazgulema kalnu grēdas rajonā. Saskaņā ar alpīnisma tradīciju, tam, kurš uzkāpj virsotnē pirmais, ir tiesības tai dot vārdu. Alpīnistu komanda nolēmusi smaili nosaukt par Rīgu.

"Rīga ir mūsu galvaspilsēta un katrai valstij un pilsētai tā ir reta iespēja un goda lieta, ja tās vārdā ir nosaukta virsotne," stāsta ekspedīcijas vadītājs Oļegs Siļins. Komandas pārstāvis informēja, ka šī ir reti skaista virsotne, kas turklāt bijusi grūti sasniedzama.

Rīgas virsotnē atstāta kapsula ar informāciju par ekspedīciju un Rīgas pilsētas simboliku. Virsotnē Rīga ierīkots slēpņošanas punkts - nākamais uzkāpējs varēs iegūt īpašo monētu, informē Reķe. 
Foto: Publicitātes attēli

Komandu veido alpīnisti Oļegs Siļins, Viesturs Silenieks, Valdis Puriņš, kā arī Konstantīns Dikovskis, Timurs Galejevs, Eduards Skuķis.

Alpīnisti Oļegs Siļins, Viesturs Silenieks, Valdis Puriņš 2005. gadā devās ekspedīcijā, lai atgrieztu "Latvijas" vārdu 6218m augstai virsotnei, kura, pretēji 1960. gadā tajā uzkapušo alpīnistu grupas gribai, tika nosaukta par "Padomju Latviju", skaidro Reķe.

Pašlaik komanda pakāpeniski dodas no Pamira kalniem atpakaļ uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbe, no kurienes tālāk lidos uz Rīgu. Ekspedīcijas dalībnieku atgriešanās Latvijā plānota 22. augustā.

[Raksta galvenais attēls ir ilustratīvs, virsotne Rīga tajā nav redzama]

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!