Oktobrī derīguma termiņš beidzas pirmajām 5 568 vadītāja apliecībām, kas tika izdotas pirms desmit gadiem. Kopš oktobra sākuma, kad tika uzsākta vadītāju apliecību maiņa, CSDD Rīgas nodaļā, Bauskas ielā 86 tās jau nomainījuši 2 000 cilvēki, kas ir pat vairāk, nekā bija paredzēts iepriekš. Citās Latvijas CSDD nodaļās kopumā nomainītas gandrīz 1 000 vadītāja apliecības, informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Džoanna Eglīte.
“Aktīvākie mainītāji ir tie, kam vadītāja apliecības derīguma termiņš beigsies vēl pēc laba laika, piemēram, decembrī un pat nākamā gada martā,” novērojis Alberts Krūmiņš, CSDD Rīgas nodaļas priekšnieka vietnieks. “Ir patīkami, ka cilvēki ieklausījušies CSDD aicinājumā, neatstāt dokumenta apmaiņu uz pēdējo brīdi, bet gan dara to laikus,” atzīst Alberts Krūmiņš.

Ikdienas CSDD Rīgas nodaļā apliecības apmaina vidēji 200 autovadītāji, bet darbinieki esot gatavi arī dubultai slodzei. Apliecības maiņa ilgst ne vairāk par 30 minūtēm.

Apmeklētāji iecienījuši vadītāja apliecības maiņu veikt pusdienas laikā, tomēr CSDD Rīgas nodaļas darbinieki atgādina, ka, domājot par klientu ērtībām, apliecību nomaiņas pakalpojums Rīgā pieejams arī darbdienu pievakarēs no 8.30 līdz pat 19.00 un sestdienās no 8.30 – 16.00. Klientiem ir iespēja izvēlēties sev ērtāko un optimālāko dienas daļu, nevis ziedot vadītāja apliecības apmaiņai pusdienas laiku darbā. Lai veiktu apmaiņu, līdzi jāņem pase, apmaināmā vadītāja apliecība un medicīniskā uzziņa, kuru var saņemt pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādēs izveidotās ārstu komisijās.

CSDD nodaļās bijuši vairāki gadījumi, kad cilvēki ieradušies ar medicīniskām uzziņām, kas paredzētas, piemēram, ieroču glabāšanai, tādēļ CSDD aicina vērts uzmanību, - lai apmainītu vadītāja apliecību, nepieciešama, transportlīdzekļu vadītāju medicīniskā uzziņa.

Dokumenta maiņa maksā 7, 67 Ls un šo maksājumu var veikt tikai CSDD nodaļā. Vadītāja apliecības iespējams nomainīt arī laikus jebkurā brīdī, negaidot tās derīguma termiņa beigas. Tāpat kā līdz šim vadītāja apliecībām derīguma termiņš būs 10 gadi, un tās būs derīgas un atzītas gan Latvijā, gan ārzemēs pēc iestāšanās Eiropas Savienībā..

Dokumenta apmaiņu var veikt jebkurā no desmit CSDD nodaļām Latvijā: Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Talsos, Jelgavā, Valmierā, Gulbenē, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī. Apmaiņu var veikt neatkarīgi no dzīvesvietas, vai tā, kurā nodaļā iepriekš saņemta vadītāja apliecība. Lai saņemtu jauno apliecību, nav jākārto eksāmeni! CSDD aicina autovadītājus, pievērst uzmanību savas vadītāja apliecības derīguma termiņa beigām un veikt apmaiņu laikus, jo braukšana ar vadītāja apliecību, kurai beidzies derīguma termiņš uzskatāma par Administratīvo pārkāpumu un par šo rīcību var tikt piemērots naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!