Foto: DELFI

Valsts izglītības satura centrs (VISC) noliedz, ka būtu notikusi šī mācību gada 9. klases centralizētā matemātikas eksāmena satura noplūde.

Kā "Delfi" vēsta VISC pārstāvji,ir identificēts, ka saziņas platformā "Tik-Tok" kāds lietotājs informējis par pieejamu šī mācību gada 9. klases centralizētā eksāmena matemātikā darbu un atbildēm. Tomēr informācija, kas tiek izplatīta, ir maldīga, un tas nav šī mācību gada eksāmens.

VISC arī atgādina, ka eksāmenu darbu satura izpaušana pirms to norises ir krimināli sodāms pārkāpums.

Tāpat VISC pārstāvji vērš uzmanību, ka eksāmenu gatavošanas process tiek rūpīgi uzraudzīts un eksāmenu saturs līdz pat tā norises dienai ir ierobežotas piekļūstamības informācija, un šobrīd nav pieejams!

Tāpat VISC pārstāvji aicina skolēnus neatsaukties šādiem aicinājumiem, kas pirmsšķietami ir vilinoši, jo rada sajūtu, ka tādā veidā tiks labāk nokārtoti pārbaudījumi.

"Eksāmena dienā Jūs varat attapties situācijā, kurā sapratīsiet, ka nedz eksāmeni, nedz uzdevumi, ko Jums piedāvāja, par kuriem, iespējams, samaksājāt naudu, neatbilst patiesā eksāmena saturam! Neradiet sev lieku satraukumu un pārdzīvojumus!" teikts VISC paziņojumā.

VISC aicina līdz eksāmenam izmantot Cēsu novada pašvaldības izveidoto diagnosticējošo darbu matemātikā 9. klasei, kas izveidots tieši uz šī mācību gada programmas pamata un ir palīgs, lai gatavotos centralizētajam eksāmenam matemātikā 9. klasei.

Atgādinām, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises ir paredzēta kriminālatbildība (Krimināllikuma 200. pantā). Pat gadījumos, kad īsto eksāmenu darbu satura izplatīšanai tiek izmantotas dažādas ziņapmaiņas lietotnes, tostarp "WhatsApp", "Telegram", noziedzīgā nodarījuma izdarītājus ir iespējams identificēt un saukt pie kriminālatbildības.

Matemātikas eksāmens 9. klases skolēniem notiks 6. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!