Visticamāk, šonedēļ vēl nenotiks ārkārtas Nacionālās drošības padomes (NDP) sēde.
Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) šodien oficiāli vērsies pie Valsts prezidenta Valda Zatlera ar lūgumu iespējami ātrākā laikā sasaukt ārkārtas NDP sēdi saistībā ar šodien no tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem saņemto informāciju, ka Latvijā darbojas nopietns noziedzīgs grupējums, kurā apvienojušies bijušie Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki, bijušie padomju armijas desantnieki, kā arī bijušie un pat esošie Latvijas specdienestu darbinieki.

Prezidents vēl nav noteicis NDP datumu, informēja prezidenta preses sekretāre Inta Lase.

Piektdien pēcpusdienā Valsts prezidents atgriezīsies Latvijā no darba vizītes, ASV, Ņujorkā, un tad valsts vadītājs izvērtēs visu informāciju un pieņems lēmumu.

Pēc Lases teiktā, visticamāk, ne sestdien, ne svētdien sēde netiks sasaukta.

Valsts vadītājs sola izvērtēt politiķu un izmeklēšanas iestāžu rīcībā esošo informāciju.

Ar paziņojumu par noziedzīgo grupējumu premjers nāca klajā pēc tikšanās ar iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LPP/LC) un policijas vadību, kas pie Kalvīša bija izsaukta saistībā ar aizturētā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta darbinieka Edgara Gulbja mīklaino izkrišanu no policijas automašīnas un iegāšanos Daugavā.

Pēc Kalvīša teiktā, noziedzīgais grupējums nodarbojas ar naudas izspiešanu, krāpšanu un citām noziedzīgām darbībām, kas saistītas ar narkotisko vielu apriti.

Premjers norādīja, ka šis grupējums ir saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča lietu, kurā bija mēģinājums izspiest naudu un mēģinājums spridzināt augsto VID amatpersonu.

Grupējums esot saistīts arī ar jauno kriminālprocesu, kura gaitā trešdien tika aizturēts Gulbis un kas ierosināts par grupā veikta krāpšanu un izspiešanu "narkotiku jautājumā".

"Ar vislielāko bardzību jāvēršas pret šiem cilvēkiem. Es paužu sašutumu, ka šobrīd mūsu valstī šādi cilvēki var strādāt Valsts prezidenta un Saeimas drošības dienestā un citos atbildīgos izmeklēšanas dienestos, par kuriem šobrīd notiek ļoti nopietna pārbaude visās zināmajās mūsu dienestu struktūrās," sacīja Kalvītis.

Šis grupējums, kā apgalvo premjers, iespējams, sadarbojas pat ar atsevišķiem politiķiem.

Premjers jau nākamajā NDP sēdē rosinās diskutēt par šo jautājumu, jo, viņaprāt, "neviena valsts amatpersona šajā valstī vairs nevar būt droša, jo acīmredzami, ka šim grupējumam ir tiešie kontakti ar atsevišķiem politiķiem, kuri nodarbojas ar šo noziedzīgo grupējumu piesegšanu".

"Acīmredzot ir jājautā, kas ir bijuši tie par motīviem, kas likuši "Jaunajam laikam" (JL) tā rīkoties šodien, un uz šo jautājumu es gribētu dzirdēt šīs partijas priekšsēdētāja un bijušā priekšsēdētāja atbildi," sacīja Kalvītis.

Kā ziņots, JL deputāti, protestējot pret Organizētās noziedzības apkarošanas biroja darbinieku rīcību Gulbja konvojēšanas laikā, ceturtdien pameta Saeimas plenārsēžu zāli.

Stāstot par noziedzīgo grupu, premjers arī norādīja, ka "ir zināmi cilvēki, uzvārdi, konkrēti noziegumi, ir liecības, taču aizturēto pagaidām gan vēl nav".

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) preses sekretāra pienākumu izpildītāja Iveta Maura norādīja, ka SAB amatpersonas un darbinieki nav bijuši un nav saistīti ar nekāda veida noziedzīgiem grupējumiem.

Komentārus par iespējamu noziedzīgu grupējumu, kurā apvienojušies bijušie Valsts drošības komitejas darbinieki un bijušie padomju armijas desantnieki, atbilstoši kompetencei var sniegt Valsts policija.

Savukārt Drošības policijā atteicās komentēt Kalvīša izteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!