Foto: LETA

Rīgas mikrorajonos, kur iepriekšējos gados bija novērojams daudz baložu, šogad to ir mazāk, un, iespējams, tos no izķēruši vistu vanagi, vēsta "Latvijas Avīze".

Laikraksts norāda, ka, piemēram, Purvciemā šogad baložu ir krietni mazāk. Zoologs Vilnis Skuja pieļauj, ka baložus no pilsētvides arvien apņēmīgāk izspiež vārnas, kas gudri izmanto trūkumus cilvēku sadzīves kultūrā – ja miskastes nebūs aizvērtas un laikus izvestas, jāsamierinās ar spārnotajām revidentēm un piemēslotām ceļmalām.

Savukārt ornitologs Viesturs Ķerus domā, ka baložus, iespējams, izķēruši vistu vanagi, kuriem Rīgā jau stabila populācija.

Ornitologs Ruslans Matrozis norāda, ka nekāda baložu skaitīšana Rīgā nav notikusi, un visi var balstīties tikai uz vizuāliem vērojumiem. Tomēr novērots, ka bēniņus, māju un garāžu spraugas cilvēki arvien vairāk aizver ar režģīšiem un nosiltina, lai taupītu siltumu un tur nekrātos netīrība, un baložiem paliek mazāk vietas, stāsta Matrozis. Turklāt Biķernieku mežā un Pļavniekos ligzdo vairākas vistu vanagu ģimenes, kas labprāt pusdienām izvēlas treknos un samērā tūļīgos baložus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!