Foto: Publicitātes foto

Tieši pirms 25 gadiem - 1988.gada 8. oktobrī sākās Latvijas Tautas frontes (LTF) dibināšanas kongress, kas kļuva par pavērsiena punktu ceļā uz Latvijas neatkarības atjaunošanu. Vērtējot šajā laikā sasniegto, publicists Viktors Avotiņš un viens no LTF dibināšanas idejas aktīvākajiem ģenerētājiem Juris Putriņš portālam "Delfi" atzīst, ka vēl vajag spēku labklājīgas valsts celšanai.

Ja par Latvijas Tautas frontes (LTF) dibināšanas mērķi uzskata Latvijas Neatkarības atjaunošanu, tad tas ir sasniegts, bet, ja mērķis bijis labklājīgas valsts izveidošana, tad šī mērķa sasniegšanai vēl vajag spēku, portālam "Delfi" atzina publicists Avotiņš un viens no LTF dibināšanas idejas aktīvākajiem aizstāvjiem Putriņš.

Avotiņš norāda, ka vēl tagad – 25 gadus pēc LTF dibināšanas - cilvēki domā, kā sasniegt izvirzīto mērķi, piemēram, dibinot kustības un aktīvi rīkojoties, tāpēc ir cerība, ka tolaik iecerēto sasniegt izdosies. Arī Putriņš uzsver - "lai izpildītu visus Tautas frontes tolaik uzstādītos mērķus vēl vajag spēku".

"Paskatieties cik liela sociālā nevienlīdzība šeit valda. Tas liecina par zināmu sociālās atbildības trūkumu mūsdienu varai," atzīmē Putriņš, piebilstot, ka Igaunijā Tautas frontes kustība attīstījusies ātrāk, jo tur cilvēki vairāk ieklausījušies inteliģences pārstāvjos.

Savukārt cits tā laika notikumu aculiecinieks un līdzdalībnieks akadēmiķis Jānis Stradiņš portālam "Delfi" norāda, ka iespējams apgalvot: LTF mērķi ir izpildīti.

"Valsts ir brīva un tiesiska, tas ir sasniegts. Jā, brīvības mums dažādas ir, cita lieta, kāds tad nu mums īsti ir tas tiesiskums. Par biežu dzirdam par korupciju, " sacīja akadēmiķis.

Stradiņš arī uzskata, ka nepieciešams vairāk runāt par tā laika notikumiem, jo pasākumi, kas tiekot rīkoti, par maz atklāj tā laika notikumu būtību. Tieši 1988.gada 8.un 9.oktobrī notika LTF dibināšanas kongress, kurā oficiāli tika nodibināta LTF, kas pastāvēja līdz 1999.gada 9.oktobrim, kad LTF 9.kongress pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

LTF dibināšana tiek uzskatīta par pavērsiena punktu ceļā uz Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu. LTF apvienoja vairākus simtus tūkstošus cilvēku - tā tika dibināta kā daudzskaitlīga organizācija tā dēvētās "perestroikas" jeb "pārbūves" nevalstiskam atbalstam.

Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigas un deviņdesmito gadu sākums irpārmaiņu laiks, kas tiek saukts par Trešo atmodu un to raksturo notikumi un lēmumi, kas izšķīra Latvijas likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!