Izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols uzdevis izmeklēt ministrijas Finansu departamenta darbinieku rīcību, izstrādājot skolotāju algu piemaksu aprēķinus.
Par to žurnālistus informēja ministrs, paziņojot, ka "Finansu departaments ir pieļāvis nepareizu metodiku un ir pieļāvis rupjas kļūdas".

Saskaņā ar Vītola rīkojumu ministrijas valsts sekretāram, ilgākais, nedēļas laikā būs jāizvērtē situācija un pēc tam ministrs pieņems lēmumu par to, vai ierosināma disciplinārlieta.

Finansu departamenta vadītaja Anita Zandovska BNS sacīja, ka neatzīst ministra izteiktos pārmetumus un viņai grūti spriest, kādēļ Vītols tādus paudis. Iepriekš ministrs neesot pārmetis viņas vadītājam departamentam kādas kļūdas vai neprecizitātes.

Zandovska pieļāva, ka pārmetumi varētu būt saistīti ar principu, pēc kāda tiek sadalītas mērķdotācijas vispārizglītojošo skolotāju algām, proti, aprēķinus veic, pamatojoties uz skolēnu skaitu administratīvajā teritorijā. Tagad par to vairākas pašvaldības izteikušas pretenzijas, taču pēc šāda principa līdzekļus sadala jau vairākus gadus.

BNS jau vēstīja, ka Vītols paziņojis par vairāku reformu atlikšanu izglītības sistēmā, tomēr no amata atkāpties negrasās. Ministram otrdien pirms valdības sēdes bija paredzēta tikšanās ar premjeru Andri Šķēli, lai izskaidrotu savu nostāju pret plānoto skolotāju algu pielikumu un mācību gada pagarināšanu.

Tomēr ministrs šo tikšanos nokavēja, jo viņam šajā laikā bija saruna ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadību.

BNS jau ziņoja, ka ministrs nolēmis aicināt valdību atteikties no mācību gada pagarināšanas skolēniem, kā arī paudis, ka iecerētā augstākās izglītības reformas ieviešana jāatliek uz gadu, lai sakārtotu juridisko bāzi.

Vītols pirms nedēļas pavēstīja, ka jāatliek arī pirmā kursa budžeta studentu līdzdalības maksas ieviešana, kas ir iekļauta augstākās izglītības reformā.

Savukārt šonedēļ ministrija pauda, ka neiesniegs valdībā jaunu sistēmu par aprēķiniem skolotāju algu piemaksām, kā to bija solījusi pirms nedēļas. Neskatoties uz to, otrdien valdība plānojusi lemt par skolotāju piemaksu aprēķina principu.

"Ir jāsaprot, kas te īsti notiek, un ministram Vītolam tas būs jāpaskaidro," BNS iepriekš sacīja premjera preses sekretārs Jurģis Liepnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!