Pasaulē pazīstamais Sīmona Vīzentāla centrs nav ieinteresēts apzināti nomelnot Latviju - centrs savu uzmanību pievērš konkrētiem cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par nacistiskajiem kara noziegumiem.
Rīgas ebreju kopienas līdzpriekšsēdētājs Grigorijs Krupņikovs noliedza informāciju, ka Vīzentāla centrs kampaņu pret latvieti Konrādu Kalēju uzsācis, jo tuvojas centra ziedošanas kampaņa. Viņš arī par nepatiesu uzskata informāciju, ka šo ažiotāžu radījusi Krievijas "čeka".

Kopienas vadītājs uzsvēra, ka Vīzentāla centrs iestājas arī pret kara noziedzniekiem citās valstīs, to vidū Francijā, Izraēlā.

Vienlaicīgi kopienas vadītājs atzina, ka nav informēts, vai ir juridiski pierādījumi pret Kalēju, jo lielākā daļa no iespējamajiem lieciniekiem tika nošauti. "Vainīgs vai nē, to var pateikt tikai tiesa," sacīja Krupņikovs.

Taču viņš uzsvēra, ka Kalējs nevarēja nezināt, ka dien tā saucamajā Arāja komandā, jo tā bijusi brīvprātīga vienība, kas nogalinājusi apmēram 25 līdz 30 tūkstošus cilvēku. "Tā bija tīrīšanas komanda," uzskata Krupņikovs.

Jau ziņots, ka Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga otrdien pauda uzskatu, ka radītā ažiotāža ap kara noziegumos aizdomās turēto Konrādu Kalēju ir "izcili negatīva un nepatīkama" Latvijai. Savukārt ārlietu ministrs Indulis Bērziņš paziņoja, ka Latvija nevar pakļauties starptautiskam spiedienam kara noziegumos aizdomās turētā Konrāda Kalēja lietā un cilvēku attaisnot vai notiesāt, tikai balstoties uz emocijām

Jau vēstīts, ka vairākas ebreju organizācijas sākušas Kalēja vajāšanu, jo viņš bijis leitnants tā saucamajā Arāja komandā, kas tiek apsūdzēta ebreju, komunistu un čigānu nogalināšanā sadarbībā ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

Šobrīd Kalējs atrodas Austrālijā, kur ieradās no Lielbritānijas. Pastiprinātu uzmanību pasaules masu mediji viņam pievērsa pēc tam, kad Sīmona Vīzentāla centrs aicināja Lielbritāniju sākt krimināli vajāt vai izraidīt 86 gadus veco vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!