Foto: LETA

Valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) un SIA "Vides investīciju fonds" (VIF) ir pieļauti tiesību aktu pārkāpumi un neekonomiski budžeta tēriņi, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nav nodrošinājusi šo kapitālsabiedrību pietiekamu pārvaldību, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revīzijā VK konstatēja, ka valsts budžeta dotācija LVĢMC tiek pieprasīta bez ekonomiska pamatojuma, jo ne tās kapitāla daļu turētāja VARAM, ne LVĢMC rīcībā nav patiesas informācijas par centram deleģēto valsts pārvaldes funkciju veikšanas izmaksām, kā rezultātā no dotācijas tiek segti arī komercdarbības izdevumi.

2011.-2012.gadā LVĢMC ir nepamatoti palielinājis dotācijas pieprasījumu par 169 000 latu, jo netika ņemti vērā paredzamie ieņēmumi no nekustamo īpašumu iznomāšanas, secinājusi VK.
Arī dotācijas faktiskais izlietojums bija nepamatots, kopumā pārtērējot vismaz 64 000 latu. Budžeta dotācija vairāk nekā 30 000 latu apmērā izlietota, apmaksājot ar deleģēto valsts pārvaldes funkciju izpildi nesaistītus izdevumus.

Tāpat VK konstatējusi, ka nav izvērtēta nekustamo īpašumu ieguldīšanas nepieciešamība LVĢMC pamatkapitālā, kā arī nav izvērtēta nekustamo īpašumu atsavināšanas pamatotība.

Četru nekustamo īpašumu 1,8 miljonu latu vērtībā nodošana centram un plānotā īpašumu nodošana 85 000 latu apmērā ir uzskatāma par nepamatotu un nelietderīgu, tādēļ, atļaujot izsolīt centrā ieguldītos īpašumus, valsts negūs vismaz 508 000 latu ieņēmumus no valsts mantas pārdošanas.

VK revīzijā secinājusi, ka LVĢMC nav guvis vismaz 193 000 latu ieņēmumus no nekustamo īpašumu iznomāšanas, jo nomas maksas aprēķinā nebija iekļāvis visas normatīvajos aktos noteiktās izmaksas, secinājusi VK.

Valsts pārvaldes uzdevumu ietvaros sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kurus LVĢMC veic kā vienīgais pakalpojumu sniedzējs Latvijā, cenas ir noteiktas, piemērojot būtiski lielāku pakalpojumu izpildei nepieciešamo laiku, nekā tas faktiski tiek izlietots, tādējādi pakalpojumu saņēmēji ir pārmaksājuši vairāk nekā 18 000 latu, vēsta VK.

VK revīzijā arī konstatēts nelietderīgs līdzekļu izlietojums aptuveni 7000 latu apmērā, piešķirot automašīnu braucieniem no darba uz mājām LVĢMC komercdirektorei un finanšu direktorei, lai nodrošinātu šo darbinieču operatīvu atgriešanos darbā, kaut gan iepriekšējo divarpus gadu laikā šāda nepieciešamība nav radusies.

Apmaksāti arī citi ar LVĢMC pamatdarbību nesaistīti degvielas izdevumi aptuveni piecu tūkstošu latu apmērā, kā arī konstatēti grāmatvedības attaisnojuma dokumentu ierakstu sagrozīšanas gadījumi, secinājusi VK.

Savukārt VIF ir izsniedzis aizdevumus ar zemākām procentu likmēm, nekā ir apstiprinājis kapitāla daļu turētājs, tādējādi tā ieņēmumi ir samazināti par gandrīz 42 000 latu.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) iepriekš izteica šaubas par centra vadītāja darbu, prasot paskaidrojumus saistībā ar centra darbībā atklātajiem pārkāpumiem. VARAM rīcībā bija informācija, ka centrs nepietiekami uzraudzījis nekustamos īpašumus un darījumus ar tiem, tāpat arī grāmatvedības uzskaite nav notikusi saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

29.novembrī LVĢMC vadītājs Andris Leitas tika atcelts no amata. Ministrijā uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts, jo Leitas ir zaudējis valsts kapitāldaļu turētāja uzticību. Viņš pārkāpumus neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!